Hlavní obsah

Tlustý zatím odmítá nabídku na eurokomisaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro čtvrteční Právo uvedl, že premiér Mirek Topolánek (ODS) mu nabízel post eurokomisaře od roku 2009. Tlustý ale odmítl funkci, při níž by se musel vzdát poslaneckého mandátu.

Článek

Spekulovalo se, že jste dostal od vedení ODS nabídku vystřídat Ivana Pilipa ve funkci viceprezidenta Evropské investiční banky. Je to pravda?

Nikdy mi to nikdo nenabízel. Ani mi to nikdo nemohl nabízet, protože toto místo je v rámci mezinárodní rotace, kdy je na řadě Polsko.

V kuloárech se podle informací Práva také hovoří o tom, že jste měl dostat nabídku stát se českým eurokomisařem po Vladimíru Špidlovi.

To mi pan předseda Topolánek říkal, ale to je aktuální v roce 2009.

Jak jste reagoval?

Vyjadřovat se k věci, která je aktuální v roce 2009, nepovažuji v roce 2007 za potřebné.

Vzal byste takovou funkci?

Já myslím, že z té odpovědi je to jasné. Já jsem řekl panu předsedovi Topolánkovi, že žádnou funkci spojenou se složením mandátu nepřijmu.

Znamená to, že jste nabídku odmítl a tím je tato záležitost uzavřená, nebo se k ní ještě můžete vrátit?

Já vám nejsem schopen na toto odpovědět. Já vám přesně popisuji rozhovor na toto téma. On řekl něco ve smyslu: a co komisař? A já jsem mu řekl, že komisař je v roce 2009, a tím pádem není dneska na pořadu dne. A rovnou jsem mu řekl, že jakoukoli nabídku tohoto typu, která by znamenala složení poslaneckého mandátu, nepřijmu.

Jste tedy tlačen k tomu, abyste vyměnil poslanecký mandát za nějakou funkci?

To já nevím. Já bych to takhle neformuloval. To jsem řekl rovnou dopředu, aby bylo jasné, že žádnou trafiku spojenou se složením mandátu nepovažuji za možnou.

Ještě k možnosti vystřídat Špidlu. Bylo součástí nabídky, že byste po něm "zdědil" oblast sociální politiky?

Na toto vůbec nepřišla řeč. Já jsem na to rovnou řekl, že co bude v roce 2009, je dneska zbytečné řešit.

Dostal jste ještě jiné nabídky?

Ne. Pouze Petr Nečas říkal někde v médiích, že mě chce navrhnout na předsedu Sněmovny, ale to už se potom nikde neobjevovalo. Protože jsem byl okamžitě po nějakém jeho vystoupení v rádiu tázán novináři, tak jsem mu samozřejmě volal a on říkal, že to navrhne. Takže to je také možné považovat za nabídku, ale také předčasnou.

Je to ještě aktuální?

To já nevím, já jsem potřeboval od Petra Nečase informaci, jestli je to pravda, takže když jsem se dověděl, že on to navrhne - použil budoucí čas - tak jsem všem říkal, že až se to stane, tak se k tomu budu vyjadřovat.

Pokud by taková možnost byla, zřejmě by se neobešla bez dohody s ČSSD.

Takto jsem se přesně ptal a říkal jsem, že na otázku kdyby nebudu odpovídat. Pokud to tak bude, uvidíme. Dneska to není na pořadu dne.

Jakou máte představu o své budoucnosti v ODS, respektive ve Sněmovně?

Já jsem na to nebyl tázán, tak jsem se k tomu nevyjadřoval, ani se k tomu nevyjadřuji. Já pouze říkám, že je pro mě rozhodující, abych se dál věnoval reformám. Jejich aktuálnost bude sílit a sílit a v tom já také vidím svou budoucnost.

Představy vlády o ekonomických reformách jste v minulosti kritizoval, jste nyní v kontaktu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem? Jaký bude váš vliv na reformy?

V kontaktu s panem ministrem Kalouskem jsem. Do jaké míry k tomu získám mandát, to vám teď nedokážu říct. Ani to jsem se od nikoho nedozvěděl. S panem Kalouskem se znám osobně 15 let, takže předpokládám, že osobní komunikace, která dnes existuje, bude pokračovat.

Vaše výhrady vůči koaliční variantě jednotné daně trvají?

To jsou výhrady vyplývající z výpočtů a výpočty jsou poměrně exaktní disciplína. Pokud mně vycházelo, že jim to nevychází, tak to platí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám