Hlavní obsah

Šestiletá Sára Baraová přiletěla zpět do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šestiletá Sára Baraová, kterou soud začátkem ledna vydal otci do Portugalska, je zpět v Česku. Do Prahy s matkou Natálií přiletěla ve středu pozdě odpoledne. Její otec v Portugalsku dal dceru do péče matky podle rozhodnutí tamního soudu v úterý.

Článek

Sára bude nyní žít v Praze, příští rok je zapsaná do první třídy. Portugalského otce bude několikrát do roka navštěvovat.

"Sára je v pořádku, je jen trochu unavená - po letu i po tom posledním týdnu," řekl její dědeček Michal Pavlo.

Dívka Česko opustila za dramatických okolností 12. ledna poté, co ji exekutor vyrval matce z náručí a z rozhodnutí soudu Prahy 5 ji vydal otci. Ten s ní ihned odletěl do Portugalska. Záhy Fondu ohrožených dětí, který případ sledoval, přiznal, že péči o holčičku nezvládá. "Volal nám, že je apatická, nejí a chce skočit z okna," řekla Právu v lednu ředitelka fondu Marie Vodičková.

Matka se proto rychle 15. ledna vydala spolu se svým otcem do Lisabonu, aby o dceru bojovala u tamních soudů. Přetahování o Sáru pokračovalo.

Otec nejdříve umožnil českým příbuzným, aby Sáru viděli, ale později obrátil a jakýkoliv kontakt zakázal.

Spory obou rodičů nakonec skončily rozhodnutím soudu, jehož verdikt poslal Sáru zpět do Česka.

Úřad čelí kritice

Podobným případům se věnuje brněnský Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí, který však v této souvislosti čelí kritice. Podle některých neziskových organizací totiž dostatečně nehledí na zájmy dětí. Například se vůbec neřídí přáním dítěte. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ČTK již dříve řekl, že tato instituce by mohla být ve střetu zájmů. Často totiž zastupuje zahraniční rodiče a usiluje o vydání do ciziny.

Ředitel úřadu Rostislav Záleský se ale brání. Náplní práce úřadu je prý jen plnit mezinárodní dohodu. Podle ní musí zabezpeči návrat unesených dětí. To, v jaké zemi mají děti žít, podle Záleského rozhodují soudy.

Případ Sáry není jediný, který připoutal pozornost. Loni musely za svým otcem do Argentiny odjet děti Marcely Krajníkové. Soud rozhodl i o navrácení dvouletého Adriana Santany k otci do Kalifornie. Matka se nyní se synem skrývá.

Případ Barao v datech

  • 2000 - Sára se v říjnu narodila v Česku, její rodiče se vzali.
  • 2002 -- Manželé Baraovi odjíždějí z ČR do Portugalska.
  • 2003 - Matka Sáry se rozhodla zůstat v ČR, kam přijíždí na návštěvu rodičů. Tvrdí, že ji manžel fyzicky týral. Podala žádost o rozvod a návrh na svěření dítěte do péče.
  • 2004 - Český soud poprvé rozhodl, že se musí Sára vrátit na místo obvyklého bydliště, do Portugalska. O její budoucnosti měly rozhodnout tamní soudy. Matka to odmítla a s dítětem se ukryla na neznámém místě. Otce Sáry obvinila z toho, že dceru sexuálně obtěžoval.
  • 2004-2006 - České soudy několikrát nařídily exekuci dítěte. To se kvůli skrývání nepodařilo.
  • 12. ledna 2007 - Exekutor z rozhodnutí soudu v Praze 5 vydává Sáru otci, ten ji odváží do Portugalska.
  • 31. ledna 2007 - Portugalský soud svěřil dítě do péče matky. Rodiče se o péči o ni dohodli.
  • 14. února 2007 - Návrat Sáry do Česka.

Více informací o únosech dětí se dočtete ve čtvrtečním Právu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám