Hlavní obsah

Součková si na verdikt odvolacího soudu ještě počká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud, který se zabývá případem exministryně zdravotnictví Marie Součkové a kauzou Diag Human, v pondělí po vyslechnutí závěrečných návrhů obhajoby a obžaloby odročil jednání na 26. února. Odvolací senát ale sám uznat vinu nemůže.

Článek

Soud může jedině potvrdit rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2, který v říjnu minulého roku Součkovou osvobodil, [celá zpráva] nebo může verdikt zrušit a případ Součkové vrátit na obvod k novému projednání.

Žalobce nařkl exministryni z uzavření nevýhodné smlouvy s advokátem Zdeňkem Nováčkem, který dostal za zastupování státu proti Diag Human deset miliónů korun. Dalších deset miliónů korun měl získat při vypovězení smlouvy ze strany firmy. Kdyby Nováček za stát spor s obchodníkem s krevní plazmou vyhrál, obdržel by podle smlouvy 170 miliónů korun.

Podle žalobce chtěla Součková Nováčka úmyslně obohatit. Navíc ho prý v září 2003 nezákonně pověřila zastupováním státu bez výběrového řízení, a to přesto, že prý byla ze zákona povinna předat případ k 1. červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Součková svoje jednání brání, soud jí dal za pravdu

Součková se ale takovým tvrzením brání. "Odvolání státního zastupitelství nepovažuji za důvodné," prohlásil její obhájce, který věří že odvolací senát nevinu jeho klientky potvrdí.

Součková vidí za celou kauzou politický podtext a o mluví o tom, že kdyby byla politicky loajální, asi by na ministerstvu zůstala. A trestní senát obvodního soudu jí dal v mnohém za pravdu.

Součková se podle něj nejen nedopustila žádné trestné činnosti, ale ve sporu s Diag Human se jako ministryně snažila zachránit, co se dalo, a usilovala o to, aby stát firmě už nic neplatil. Soud naznačil, že trest by zasloužili jiní lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám