Hlavní obsah

Politici nejsou poctivější než za socialismu, míní Češi

– PRAHA

Nemilosrdný účet vystavili respondenti průzkumu Střediska pro výzkum empirických měření (STEM) současné české politické garnituře. Podle téměř tří čtvrtin lidí totiž nejsou čestnější a poctivější než jejich komunističtí předchůdci z předlistopadové éry. Zároveň ale většina Čechů nynější generaci politiků přiznává více schopnosti a vyšší odbornou úroveň.

Článek

To, že politici dnes nejsou poctivější a čestnější než před rokem 1989, si určitě nebo spíše myslí 72 procent lidí. Zároveň je ale 56 procent lidí spíše nebo určitě přesvědčeno o tom, že současní politici jsou většími odborníky v porovnání s komunistickými funkcionáři.

Ani další odpovědi současné politické reprezentaci příliš nelichotí. Podle 78 procent lidí mají politici dnes stejné výsady, výhody a privilegia jako bývalí představitelé komunistického režimu. Drtivá většina lidí, rovných 83 procent dotázaných, uvedla, že dnešní politici při svém rozhodování nedbají dostatečně na názory lidí.

Z dlouhodobých údajů podle STEM vyplývá, že názor občanů na současné politiky v porovnání s předlistopadovými se stabilizoval už ve druhé polovině 90. let minulého století. Krátkodobě příznivější hodnocení současných politiků, zejména jejich morální úrovně, bylo jen počátkem roku 2003, tedy několik měsíců poté, co se moci ujala koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD).

Nejpříznivěji pohlížejí na politiky stoupenci ODS, kritičtější jsou sympatizanti Strany zelených, KDU-ČSL a ČSSD. Nejkritičtěji hodnotí současné politické představitele přívrženci KSČM. Ani příznivci stran, které tvoří současnou vládní koalici, si ale většinou nemyslí, že současní političtí představitelé jsou čestnější a mají méně výhod než za komunismu.

Průzkum agentury STEM se uskutečnil od loňského 27. prosince do letošního 5. ledna. Na otázky při něm odpovídalo 1272 lidí.

Anketa

Jsou podle vás současní politici poctivější než ti z komunistické éry?
Určitě ano
3,4 %
Spíše ano
2,4 %
Spíše ne
3,3 %
Určitě ne
90,9 %
Celkem hlasovalo 10281 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám