Hlavní obsah

Miloš Melčák byl vyloučen z ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, trj, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD v sobotu dopoledne vyloučil ze strany poslance Miloše Melčáka. Ten se ještě může odvolat k březnovému sjezdu strany, který se bude konat v Brně. Odvolání ale nemá odkladný účinek. Pro Melčákovo vyloučení se v Kongresovém centru v Praze vyslovila drtivá většina členů ÚVV.

Článek

Vydáno bylo 145 hlasovacích lístků. Pro Melčákovo vyloučení se v tajném hlasování vyslovilo 132 členů výboru, 10 jich bylo proti. Tři lístky byly neplatné.

Sociální demokracie má Melčákovi za zlé, že spolu s Michalem Pohankou svou absencí ve Sněmovně při hlasování o důvěře vládě umožnil vládnutí koaličního kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Melčákovo vyloučení prosazoval i předseda strany Jiří Paroubek, který řekl, že pro to udělá všechno. [celá zpráva] Pohanka z ČSSD odešel dobrovolně.

"Podle stanov ČSSD je to v kompetenci ústředního výkonného výboru a já toto rozhodnutí respektuji jako řadový člen sociální demokracie," uvedl k Melčákovu vyloučení bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman.

Sociální demokracie po obou bývalých členech klubu ČSSD chce, aby se vzdali svých poslaneckých mandátů. To ale oba odmítají.

Sám jako "oukropeček"

Podle účastníků zasedání seděl špatně vypadající Melčák v sále sám jako "oukropeček". Vzápětí po vyhlášení výsledku hlasování opustil zadním vchodem Kongresové centrum.

Paroubek očekával, že proti vyloučení Melčáka bude hlasovat 25 až 30 členů ÚVV. "Myslím si, že Miloši Melčákovi velmi uškodil ten projev, který tady přednesl, kdy hovořil o bolševizaci sociální demokracie," řekl Paroubek a dodal: Pro mě je to uzavřená záležitost. A on musí pochopit, že prohrál politicky, což je vážné, a hlavně lidsky."

Melčák zváží, zda se proti vyloučení odvolá

"Ještě je brzy situaci hodnotit a vyjadřovat se k rozhodnutí ústředního výkonného výboru. Takový je zatím můj pocit," řekl Právu Miloš Melčák. Dodal, že čas ukáže, co vlastně rozhodnutí výkonného výboru ČSSD znamenalo.

"Nechali mě mluvit, ale řídící schůze mi skákal do řeči. Dali mi pak sice ještě nějaký čas navíc, ale všechno, co bych chtěl, jsem říct stejně nemohl," uvedl Melčák, který v ČSSD působil od roku 1991. "Pro ČSSD tento postup není nejlepším řešením, ale co naděláme. Expřítel Paroubek se zachoval, jak se zachoval.

Melčák ještě není rozhodnut, zda se proti rozhodnutí o vyloučení odvolá k březnovému sjezdu strany. "V tuto chvíli na to nechci myslet. Musím si to promyslet v klidu. Tak vážné rozhodnutí se nesmí učinit zbrkle a s horkou hlavou. Záleží na dalším vývoji a mnoha okolnostech, které bych v tuto chvíli ani nechtěl specifikovat," řekl Miloš Melčák.

Melčák následuje Wagnera a Teplíka

Členství ve straně Melčákovi většinou hlasů na konci ledna odmítla zrušit jeho domovská organizace ve Zlíně. [celá zpráva]

Melčák byl už 27. ledna odvolán z funkce člena předsednictva a člena ústředního výkonného výboru ČSSD, a to poměrem 52:22 hlasům, když pět jich bylo neplatných. [celá zpráva]

Miloš Melčák

Narodil se 19. dubna 1939 ve Zlíně.

Vystudoval Fakultu strojní VUT v Brně, kde později působil jako pedagogicko-vědecký pracovník. V letech 1963-1994 pracoval ve zlínských Závodech přesného strojírenství.

Členem ČSSD se stal v březnu 1991. V letech 1994 až 2002 byl v zastupitelstvu Zlína. V roce 1996 se na dva roky stal poslancem.

V roce 2002 se stal znovu poslancem a mandát obhájil i v letošních volbách.

Ve straně patří mezi příznivce bývalého předsedy strany Miloše Zemana.

V prosinci oznámil, že odchází z poslaneckého klubu ČSSD kvůli údajnému nátlaku a zastrašování.

Melčák je ženatý a má tři děti.

Podobný osud "neposlušných poslanců" vyloučených z řad ČSSD postihl v prosinci 1996 také Jozefa Wagnera a Tomáše Teplíka. Na návrh tehdejšího šéfa strany Miloše Zemana byli vyloučeni za svůj postoj k návrhu státního rozpočtu, který podpořili i ve druhém čtení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám