Hlavní obsah

Langer i přes podezření získal bezpečnostní prověrku

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) v uplynulých dnech získal bezpečností prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné, o kterou sám požádal. Smí tak nakládat s nejpřísněji utajovanými dokumenty, a to i přesto, že je podezřelý z toho, že s nimi v minulosti nakládal v rozporu se zákonem.

Článek

Langer totiž čelí podezření, že svým jednáním umožnil loni v červnu únik části tzv. Kubicovy zprávy na veřejnost a protikorupční policie stále prověřuje, zda se tím nedopustil trestného činu ohrožení utajovaných skutečností.

Osvědčení od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Langer podle svých slov dostal po roce a půl prověřování.

"Certifikát, který osvědčuje moji bezpečnostní způsobilost, mám a zdůrazňuji, že je to podruhé. Můj život je tak kompletně zaznamenaný ve všech formulářích do posledního detailu a ptám se, kdo z ostatních politiků, kteří tak rádi kádrují další, je takto důkladně prověřen," řekl Právu Langer.

Pochyby ohledně Langerovy prověrky

Někteří bezpečnostní experti však vydání prověrky v tomto případě kritizují. "Udělení certifikátu někomu, kdo je podezřelý ze spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s utajovanými skutečnostmi, je velmi nestandardní," řekl Právu uznávaný odborník na bezpečnostní problematiku, který si nepřál být jmenován.

"U prověřeného člověka na stupeň přísně tajné nesmí existovat riziko, že by špatně manipuloval s tajnými materiály. Pan Langer je přitom právě z takového jednání podezřelý," připomněl další z expertů.

Platnost předchozí prověrky Langerovi vypršela koncem loňského roku. Doposud ji jako ministr vnitra pro seznamování např. s tajnými materiály NATO nebo EU nepotřeboval, protože tuto možnost měl z titulu své funkce.

Nyní se však okruh lidí, kteří budou mít i bez příslušné prověrky přístup ke strategickým dokumentům, zřejmě výrazně zmenší. Poslanecká sněmovna totiž tento týden schválila vládní novelu, která počítá s tím, že prověrku nebudou potřebovat pouze prezident, premiér, ministr zahraničí a předsedové obou komor parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám