Hlavní obsah

Chřipková epidemie vrcholí

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chřipková epidemie zřejmě dosáhla svého vrcholu. V tomto týdnu nově onemocnělo 2380 pacientů na 100 000 obyvatel a to je nárůst oproti minulému týdnu o 2,5 procenta. Mimořádné školní prázdniny ale nebudou.

Článek

"Zdá se, že chřipková epidemie je na vrcholu a na něm můžeme týden nebo dva zůstat," řekla Právu v pátek doktorka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Největší nárůst nemocných byl ve Středočeském kraji, kde nově onemocnělo 2514 pacientů. To je o 22 procent víc než minulý týden. Podobně velké nárůsty nemocných byly v Jihočeském kraji, Karlovarském, Libereckém. Naopak ve všech moravských krajích zaznamenali úbytek nemocných, ale i tam jich je ještě hodně. Například v Moravskoslezském kraji nově onemocnělo 2670 pacientů na 100 000 obyvatel, což je pokles o necelé procento.

Chřipkové epidemii stále odolává Praha, která hlásí 1860 nemocných, což je zhruba o sto nemocných na sto tisíc obyvatel víc než v uplynulém týdnu.

Postihuje všechny generace

Jestliže zpočátku epidemie před třemi týdny převládaly respirační onemocnění, nyní už jde o klasickou chřipku typu A. Ta má těžší průběh, ale chrání vůči ní očkování. Ti, kteří byli očkováni by chřipku dostat neměli a pokud ano, tak bude mít lehčí průběh.

"Chřipka postihuje všechny generace. Nejvíce děti do 14 let," uvedla doktorka Havlíčková.

Její nástup je velmi rychlý, pacient má vysoké horečky, bolí ho klouby, svaly, hlava a vůbec celé tělo. Musí zůstat ležet v posteli nejméně týden a nechodit do kolektivů, protože chřipka se šíří smrkáním a kýcháním. Jde o kapénkovou nákazu. Nejvhodnějšími léky jsou paralen a acylpyrin.

Chřipka může způsobit i vážné komplikace, zejména zápal plic a zánět srdečního svalu. Proto ji nelze podceňovat. Ročně na ni a komplikace, jež může způsobit, umírá přibližně 1500 starších lidí, kteří už mají nějaké jiné chronické onemocnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Podceňovat chřipku se nevyplácí

Chřipková epidemie začíná v Česku každoročně v lednu. Děti se vracejí z vánočních prázdnin do školních lavic a stačí jedno nakažené dítě a rázem mohou...

ČR sužuje epidemie respiračních onemocnění

Počet lidí, kteří onemocněli chřipkou a dalšími respiračními onemocněními v České republice v posledním týdnu vzrostl oproti předchozímu týdnu o 18,1 procenta....

Výběr článků

Načítám