Hlavní obsah

Dimun novinářku nevydíral, tvrdí policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie ukončila prověřování případu údajného vydírání bývalé reportérky televize Nova Jany Peterkové, kterého se podle vyjádření novinářky dopustil někdejší mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Peterková ale tvrdí, že se ztratily některé důkazy.

Článek

"Věc byla odložena, protože podle závěrů policie nešlo o podezření z trestného činu," řekla Právu obvodní státní zástupkyně z Prahy 1 Jana Herzegová.

Peterková podá stížnost

Případ však ještě není u konce, protože proti závěrům vyšetřovatelů může Peterková podat stížnost.

"Je to hrůza a samozřejmě stížnost podám. Navíc si také budu stěžovat na postup policie, protože můj případ během 14 dnů dělaly tři různé policejní týmy, kterým jsem znovu musela vše opakovat. Podle mě se také ztratily některé důkazy," reagovala Peterková.

Stále si prý stojí za tím, že byla vydírána. O její případné stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství. Pokud bývalé reportérce vyhoví, policisté by případ museli znovu otevřít. V opačném případě se jejich usnesení o odložení věci stane pravomocným.

Dimun zváží právní kroky vůči Peterkové

Dimun od začátku považoval jednání Peterkové za provokaci. S nynějšími závěry policistů je spokojen. "Samozřejmě jsem to očekával, protože už od počátku jsem měl svědomí čisté. Nikdy jsem nikoho nevydíral. Naopak vše, co bylo řečeno druhou stranou, je od počátku výmysl," reagoval včera Dimun.

Nyní po dohodě s právníkem zváží případné další právní kroky vůči Peterkové, aby mohl "očistit své jméno". Dimunovi se také nelíbil podle něj nestandardní postup policistů v této věci, například přidělení policejní ochrany pro Peterkovou. "Dodnes nebylo vysvětleno, proč se tak za státní peníze stalo," řekl k tomu Dimun. Peterková tvrdila, že se kvůli vydírání své osoby bojí o život.

Peterková v médiích loni na podzim uvedla, že ji vydírali nepřátelé jejího tehdejšího přítele a kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, pravomocně odsouzeného k pěti letům vězení za krácení daní. Dimun prý chtěl, aby křivě svědčila proti Pitrovi o tom, jak prý korumpuje policisty, novináře a politiky a měla údajně také pomoci dostat tohoto podnikatele do vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubkův poradce Dimun se scházel s Pitrem

Bývalý mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun, který nyní působí jako mediální poradce předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, se v loňském roce třikrát sešel...

Výběr článků

Načítám