Hlavní obsah

Chřipku už má 800 tisíc Čechů, epidemie zřejmě ještě zesílí

PRAHA

Chřipková epidemie v České republice už vypukla naplno. Za tři týdny od začátku onemocnění postihla 800 tisíc dětí a dospělých a dá se předpokládat, že se toto číslo vyhoupne přes milión. Chřipka vypukla nejdříve na Moravě a nyní kromě několika krajů již je v celé republice.

Článek

"Zatímco zpočátku šlo o respirační onemocnění, nyní už převažuje klasická chřipka," řekl Právu hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít.

Chřipka se z Moravy rozšířila téměř do všech krajů České republiky. Nemocných je 2322 na 100 tisíc obyvatel, což je mezitýdenní nárůst o čtyři procenta.

Největší nárůst počtu nemocných byl na Karlovarsku, a to o plných 25 procent, dále na Liberecku a Pardubicku. Naopak v moravských krajích už je mírný pokles počtu nemocných, ale i tam ještě zdaleka nemocnost není pod epidemiologickým prahem, který je 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Očkování už jen výjimečně

Očkování proti chřipce nyní už většinou nemá smysl. "Záleží to na síle chřipkové epidemie v místě, a proto by se zájemci vždy měli domluvit se svým praktickým lékařem, zda se ještě očkovat nebo ne," řekl Právu Vít.

Vakcín proti chřipce letos bylo hodně, a dokonce v lékárnách zbyly. Proočkovanost v České republice je totiž zhruba osm procent, ale ve státech Evropské unie je to 22 procent. Přitom EU doporučuje do roku 2010 zajistit proočkovanost až 33 procent obyvatel.

Postihuje děti i seniory

Chřipková epidemie letos nejvíce postihuje děti do 14 let, ale také mladé lidi kolem 24 let a pak seniory. Zejména ty, kteří nebo nebyli očkováni. V ČR proočkovanost starší populace nad 65 let je zhruba 30 procent, i když v evropském průměru je to 62 procent.

Ze zemí bývalého východního bloku je na tom nejlépe Maďarsko a ČR patří až šestá příčka. I na letošním očkování, kdy vakcíny zbyly, je vidět, že se chřipka stále podceňuje.

Počty nemocných (na 100 tis. obyvatel)
krajpočty nemocných
Praha1759
Středočeský2061
Jihočeský1618
Plzeňský2256
Karlovarský2200
Ústecký2459
Liberecký2493
Královéhradecký2697
Pardubický2659
Vysočina2331
Jihomoravský2788
Olomoucký1867
Zlínský2606
Moravskoslezský2695
ČR celkem2322
zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Může vést až ke smrti

Každoročně na chřipku v ČR zemře několik desítek osob. Na komplikace, které chřipka vyvolává, například zápal plic nebo postižení srdečního svalu, však ročně umírá až 1500 převážně starších osob, které již mají nějakou chronickou nemoc.

"Chřipku v žádném případě nelze podceňovat. I když se nám zdá, že je neškodná, je velmi nebezpečná, může se vrátit a způsobit vážné zdravotní problémy. Pak léčba trvá mnohem déle," řekl hlavní hygienik Vít. Oznámil, že žádná mimořádná opatření v rámci celé republiky dělat nebude. "To záleží na místních zdravotních orgánech."

Epidemie potrvá ještě nejméně tři neděle a hlavní hygienik předpokládá, že alespoň podle dosavadních výsledků bude mít spíše lehčí průběh. Přesto doporučil s chřipkou zásadně zůstat doma, vyležet se v posteli a nechodit do kolektivu, protože chřipka se šíří kapénkovou nákazou a jeden nemocný může nakazit desítky dalších.

Stojí 40 miliard

Výzkumný ústav práce a sociálních věcí spočítal, že chřipka, její léčba, marodění, ekonomické ztráty a léky přijdou ročně zhruba na 40 miliard korun. Započítal do toho i sezónní nemoci, jako jsou rýma a nachlazení. Ústav přitom vycházel z toho, že chřipkou ročně onemocní asi milión lidí a léčí se doma zhruba sedm dní.

Více se o tématu dočtete ve čtvrtečním Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Podceňovat chřipku se nevyplácí

Chřipková epidemie začíná v Česku každoročně v lednu. Děti se vracejí z vánočních prázdnin do školních lavic a stačí jedno nakažené dítě a rázem mohou...

Výběr článků

Načítám