Hlavní obsah

Polovina Čechů nechce radar ani za zrušení víz do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zhruba polovina obyvatel ČR nesouhlasí s vybudováním vojenské základny USA v Česku ani v případě, že by za to byla zrušena vízová povinnost se Spojenými státy. Pro výměnu radaru za víza se naopak vyjádřilo asi 31 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury RCA Research.

Článek

Nejvíce podporují umístění amerického radaru v ČR muži (37 procent) a vysokoškoláci (30 procent), nejmenší přízni se těší u žen (27 procent) a lidí bez maturity (16 procent).

Nejzarytějšími odpůrci radaru jsou Jihočeši (pro 12 procent), nejkladněji se k němu stavějí lidé z Plzeňského kraje, kde souhlasí každý druhý občan. Právě na rozhraní Středočeského a Plzeňského kraje má přitom základna stát.

Názory se liší i mezi politiky. Zatímco ČSSD a KSČM základnu odmítají, vládní ODS a KDU-ČSL jsou pro. Strana zelených by se základnou souhlasila pouze v případě, že by byla začleněna do obranného systému NATO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám