Hlavní obsah

Rusko by mohlo názor na základnu USA ještě změnit

PRAHA

Možnost, že postoj Ruska k americké protiraketové a radarové základně ve střední Evropě nebude nakonec negativní, ještě existuje. Po úterním setkání se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem v Lidovém domě to připustil ruský velvyslanec v ČR Alexej Fedotov. "Myslím, že pokud se vedou konzultace, tato možnost je," uvedl.

Článek

Fedotov řekl, že stále běží dialog mezi ruskými a americkými experty. "Počítáme s tím, že dostaneme odpovědi na naše otázky," poznamenal velvyslanec.

Doposud Ruská federace realizaci amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě kritizovala. [celá zpráva]

Paroubek uvedl, že ze setkání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova s americkým prezidentem Georgem W. Bushem a ministryní zahraničí Condoleezou Riceovou pochopil, že Rusové se obávají toho, že "jejich strategická bezpečnost a rovnováha v Evropě by byla narušená".

Fedotov označil za nekorektní otázku, zda by radarová základna mohla narušit česko-ruské hospodářské vztahy. "Vycházíme z toho, že přátelský stát buduje svou politiku takovým způsobem, aby nevznikl nepokoj na straně, s níž chce mít dobré vztahy," konstatoval ´velvyslanec.

ČSSD může svůj názor ještě změnit

Paroubek kritizoval českou vládu kvůli tomu, že podle něj postrádá jednotný postoj k otázce. "Zelení mají úplně jiné stanovisko nežli ODS," řekl.

Šéf soc. dem. seznámil Fedotova s názorem ČSSD. Minulý týden grémium strany rozhodlo, že radar v ČR zatím nepovažuje za potřebný a žádá rozhodnutí v referendu. [celá zpráva]

Stanovisko socialistů se ale může podle Paroubka změnit. "Jestli se to stane součástí kolektivní bezpečnosti, tak můžeme o těch věcech jednat," poznamenal. [celá zpráva]

Názor ČSSD má potvrdit v sobotu Ústřední výkonný výbor strany. "Pak na řadu měsíců nebo třeba navždy to své stanovisko odložíme ad akta," shrnul Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám