Hlavní obsah

S Karlem Svobodou se přišlo rozloučit přes tisíc lidí

Právo, Novinky, jpk, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejnost se v úterý v pražském strašnickém krematoriu loučila se zesnulým hudebním skladatelem Karlem Svobodou. Obřad začal ve 14 hodin. Na místo dorazilo přibližně patnáct set lidí, především v důchodovém věku. Ve 13.35 se otevřela brána krematoria a stovky lidí se pokusily vměstnat do Velké obřadní síně. Rakev byla obklopena desítkami věnců.

Článek

Již od samotného poledne se tvořil u strašnického krematoria početný dav, který přišel uctít památku skladatele. Krátce před začátkem obřadu stálo na samotném nádvoří v tichosti více než tisíc lidí, kteří nestáli o místo ve Velké obřadní síni, ale pouze se chtěli se svým oblíbencem v tichosti rozloučit.

Krátce po půl druhé se otevřely dveře Velké obřadní síně a do té doby klidní lidé se proměnili v dav bojující o místo. Zpočátku nějaké lepší, po chvíli jakékoliv. Z davu se ozývaly prosebné výkřiky a jednou dokonce i bědování matky, které tlačení davu ohrožovalo malé dítě.

Obřadu se zúčastnili například Karel Gott s přítelkyní Ivanou, Karel Šíp, Leona Machálková, Dagmar Patrasová, Petr Hapka, Janis Sidovský, Pavel Vítek, Ladislav Štaidl a na chvíli také Petr Muk, který si připravil krátký proslov.

Svobodová přijela se skladatelovými dětmi

Mnohé deníky se už v sobotu a v pondělí předháněly pitváním řevnivosti mezi dětmi z prvního manželství a manželkou skladatele Karla Svobody Vendulou. Podle manažera a přítele rodiny Janise Sidovského to tak není a dokladem by měla být dnešní skladatelova poslední cesta ve strašnickém krematoriu.

"Jsem oprávněný konstatovat, že paní Vendula spolu se Svobodovou dcerou Janou a se synem Petrem přijedou na pohřeb společně v jednom automobilu," řekl Právu Sidovský. "Žádný spor jsme nezaznamenali ani při organizování smutného obřadu. Celý pohřeb zařizovala vdova Vendula."

Na pohřbu podle něj živě nezazpívá žádná z hvězd, pro které psal skladatel hity. "Na obřadu ve Strašnicích bude znít jenom reprodukovaná hudba Karla Svobody. Melodie vybírali společně Vendula, Jana a Petr," dodal Sidovský.

Důvody sebevraždy nejsou jasné

Svoboda spáchal sebevraždu minulou neděli odpoledne na zahradě svého domu v Jevanech. Bezvládné tělo našla jeho manželka Vendula, přivolaný lékař záchranné služby konstatoval už pouze smrt.

Důvody jeho činu nejsou známé, skladatel trpěl vážnými depresemi, za poslední dobu zhubl o třicet kilo a navštěvoval lékaře. [celá zpráva] Kromě depresí byl ale zcela zdráv, pitva vyvrátila i podezření, že by měl rakovinu.

Svoboda byl zřejmě nejslavnějším skladatelem hudby středního proudu. Skládal písně nejpopulárnějším zpěvákům, jako například Karlu Gottovi, pro něhož napsal největší hity, jako například Lady Carneval. Skládal i filmovou hudbu. Notoricky známé jsou jeho melodie ze seriálů Cirkus Humberto, Létající Čestmír nebo Návštěvníci. V 90. letech začal skládat hudbu pro muzikály.

NEJVĚTŠÍ HITY KARLA SVOBODY

LÁSKO MÁ, JÁ STŮŇU

VČELKA MÁJA

LADY KARNEVAL

STÍN KATEDRÁL

ČAU LÁSKO

KDEPAK TY PTÁČKU HNÍZDO MÁŠ

hudba k seriálům NÁVŠTĚVNÍCI, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY

Reklama

Související témata:

Související články

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Svobodovi kolegové: je to obrovská ztráta

Nedělní smrt skladatele Karla Svobody překvapila všechny jeho spolupracovníky. Svoboda se v neděli odpoledne podle verze policie zastřelil ve svém době...

Výběr článků

Načítám