Hlavní obsah

Vesecká chce povýšit předlistopadového prokurátora

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká se podle informací Práva rozhodla nahradit pražského vrchního státního zástupce Jiřího Kulvejta bývalým vrchním státním zástupcem a nynějším státním zástupcem Liborem Grygárkem. I když oficiálně Vesecká ještě návrh na změny ve vedení pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ) ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) nepodala, vyvolalo to okamžitou reakci ombudsmana Otakara Motejla.

Článek

"Jsem velmi znepokojen" řekl v pondělí Právu. Jeho znepokojení pramení z působení Grygárka na prokuratuře před listopadem 1989. "Slyšel jsem o záměru nejvyšší státní zástupkyně provést personální změny na VSZ. Oficiální návrh však podán nebyl," řekl Právu Pospíšil. "Více se nebudu vyjadřovat," dodal.

Grygárek Právu sdělil, že záležitost s jeho jmenováním není uzavřena: "To určitě není ve stádiu, kdy bych něco mohl potvrzovat nebo vyvracet. Takže se nebudu vyjadřovat."

"Všechno nemůžeme zapomenout"

"Všechno nemůžeme zapomenout. Mám tím na mysli angažování pana Grygárka jako prokurátora v letech 1988 a 1989. Respektive celé jeho působení na prokuratuře od roku 1985. Jeho horlivost ho dovedla až k účasti na protizákonných akcích," řekl Právu Motejl. Upozornil, že se mu nelíbilo už jmenování Grygárka vrchním státním zástupcem před třinácti lety tehdejším ministrem spravedlnosti Jiřím Novákem (ODS).

Dokladem zmíněné horlivosti Grygárka má například být jeho údajná aktivní účast v represích proti zadrženým při pražských demonstracích proti sovětské okupaci 21.8.1989, kdy tehdejší prokurátor Grygárek působil v tzv. realizační skupině Jesenice číslo 4. Mezi desítkami postižených demonstrantů byla v Grygárkově péči například Martina Vondrová, manželka Alexandra Vondry, který je nyní členem vlády premiéra Mirka Topolánka "Vím o těchto skutečnostech," potvrdil Motejl informace Práva.

Podle Grygárka však ombudsman nemá přesné informace. "Nevím, co o tom pan Motejl ví, nebo neví. V roce 1989 jsem byl v té skupině s tím, že jsem ani nevyslýchal. Neprováděl jsem nic jiného, než že jsem prováděl kontrolu co se tam dělalo, nebo nedělalo. V důsledku té mé kontroly a údajné angažovanosti byl se mnou hned druhý den (22.8.1989) rozvázán pracovní poměr," reagoval Grygárek. Upřesnil, že k uvedenému datu z prokuratury "odešel na vlastní žádost" na pražský magistrát.

Benešová: Potvrzuji, co řekl ombudsman

Vysvětlení se nezamlouvalo bývalé nejvyšší státní zástupkyni, advokátce Marii Benešové. "Mohu potvrdit stejné skutečnosti jako pan doktor Motejl. Způsob řízení VSZ za éry pana Grygárka mě dohnal k odchodu, neboť pod jeho vedením bylo VSZ zpolitizováno. Záměr doktorky Vesecké odvolat pana Kulvejta a jmenovat na jeho místo pana Grygárka považuji za důkaz, že opět začíná politizace státního zastupitelství. Staří holubi se holt opět vracejí," poznamenala Benešová.

Grygárka z funkce vrchního státního zástupce odvolal před jedenácti lety v srpnu tehdejší ministr spravedlnosti advokát Jan Kalvoda (ODA). Důvody tehdy nevysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám