Hlavní obsah

Formánek odmítl, že by ho na ministerstvo kultury chtěla ODS

PRAHA

Bývalý náměstek ministra kultury František Formánek vyloučil, že by byl částí politických dohod, na kterých stojí druhá vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS). Podle něj není pravda, že by se ho ODS snažila znovu dostat na místo, které mu patřilo za exministra kultury Vítězslava Jandáka (ČSSD). Právě kvůli Formánkovi rezignovala zhruba před dvěma týdny bývalá ministryně kultury Helena Třeštíková (za KDU-ČSL).

Článek

Formánek v neděli řekl, že se stal zřejmě "nějakým zajímavým předmětem v nějaké hře" s tím, že jeho jméno mohly chtít poškodit silné zájmové skupiny spjaté s ministerstvem. Dodal, že i když by rád pracoval na ministerstvu, v současnosti není doba na to, aby se tam vracel.

Třeštíková vysvětlila svoje odstoupení tak, že na ní tlačila poradkyně premiéra Kateřina Dostálová s tím, aby bývalého náměstka znovu zaměstnala. Spekulovalo se o tom, že Formánek zajistil vládě vedené ODS podporu poslanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

Dostálová ale toto tvrzení odmítla. Přiznává sice, že s Třeštíkovou hovořila, ale rozhodně na ní v personálních otázkách nijak nenaléhala.

"Jsem přesvědčen, že tato záměrná lež o intervenci paní Dostálové spolu s větou 'že se pro Formánka musí na ministerstvu najít jakákoli pozice' měla za cíl mne definitivně zdiskreditovat," prohlásil Formánek.

Formánek se dle svých slov setkal s Třeštíkovou dvakrát a během té doby ministryně nikdy nenaznačila, jaké s ním má záměry. "V mé přítomnosti nikdy nepadlo, že jsem kandidátem na funkci náměstka jako součást dohody o důvěře vládě," řekl.

Formánek se stal náměstkem na ministerstvu kultury koncem roku 2005 v době, kdy resort převzal Jandák. Když byl na podzim roku 2006 nominován ministrem Martin Štěpánek (nezávislý), Formánek odešel.

Exnáměstek odmítá, že by ho do funkce za Jandáka prosadil Melčák. "S panem poslancem Melčákem jsem se pracovně setkával až v době, kdy jsem již byl ve funkci prvního náměstka ministra kultury," zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám