Hlavní obsah

Paroubek: pro vyloučení Melčáka udělám všechno

– PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu apelovat na členy výkonného výboru strany, aby příští sobotu přišli na schůzi, na které se bude hlasovat o vyloučení poslance Miloše Melčáka z ČSSD. Zlínská organizace, jejímž je členem, Melčákovo vyloučení odmítla. Paroubek v sobotu řekl, že pro Melčákovo vyloučení udělá všechno.

Článek

Melčákovo vyloučení z ČSSD označil Paroubek v Olomouci za nezbytné rozhodnutí. "Protože já dostávám do Lidového domu desítky rozhořčených emailů a dopisů. Ti lidé chtějí vysvětlení, proč naši poslanci, pan Pohanka měl alespoň tu slušnost, že odešel ze sociální demokracie, podpořili vládu, která se chce chovat protilidově.

Melčák se podle ČSSD provinil tím, že spolu s poslancem Michalem Pohankou umožnil, aby vláda Mirka Topolánka získala důvěru. Pohanka už ze strany odešel, Melčák dobrovolně odejít odmítl.

Zlínská organizace, kterou kdysi zakládal, jej vyloučit odmítla. Na pondělní schůzi tehdy přišlo málo členů. Aby byl Melčák vyloučen, bylo potřeba 40 hlasů, pro nakonec hlasovalo 22 členů, proti bylo 25 hlasů. [celá zpráva]

Paroubek: je to skvrna a hanba

Paroubka to nepotěšilo a řekl, že bude o vyloučení Melčáka usilovat jinak. Příští týden tak o tom má rozhodnou výkonný výbor strany. Podle něj se ale musí zlepšit účast, protože číslo kolem 60 procent je nízké. Předseda strany to řekl na krajské konferenci středočeské ČSSD.

Miloše Melčáka zlínští sociální demokraté podle Paroubka nevyloučili proto, že má v tamní organizaci spoustu příbuzných. Paroubek to odpoledne řekl na krajské konferenci ČSSD v Olomouci. Přitom ještě dopoledne mluvil na konferenci v Praze.

Ústřední výkonný výbor, který má 180 členů, může Melčáka odvolat, pro ale musí hlasovat nejméně tři pětiny členů (tedy nejméně 108), Melčák by se pak ještě případně mohl hájit na sjezdu, který může rozhodnutí zvrátit.

"Když to nevyjde na schůzi ústředního výkonného výboru, tak to zcela nepochybně vyjde na sjezdu," prohlásil Paroubek. "Předpokládám, že přestane být členem sociální demokracie, jejíž je skvrnou a hanbou," dodal.

Černé duše

Paroubek také ve čtvrtek obvinil zlínskou organizaci, že eviduje černé duše, tedy členy, kteří jsou ve straně jen formálně. Předseda tamní organizace Zdeněk Szpak to odmítl.

"Vyjádření pana předsedy se mohu jen zasmát," řekl o Paroubkovi. Podle Szpaka si zlínská organizace velmi přísně hlídá například to, jak její členové vystupují či zda včas hradí členské poplatky. "Chtěl bych vidět organizaci, která pravidelně vykazuje stoprocentní účast při jednáních," doplnil.

Ve městě se také objevily billboardy v podobě parte Miloše Melčáka. Paroubek popřel, že by s nimi ČSSD měla cokoliv společného.

Billboard se objevil na několika místech v ČR. Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Miloš Melčák nechtěl billboard, na kterém je označen jako zrádce, šířeji komentovat. "Nevím, kdo za tím stojí, ani to nezkoumám. Kdyby ty peníze dali raději třeba na Fond ohrožených dětí nebo na nějaké humanitární účely, udělali by lépe," řekl Melčák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám