Hlavní obsah

Poslanci v tichosti zvedli platy asistentům

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v tichosti našli způsob, jak jednoduše každý rok zvýšit platy svých asistentů. Zatímco dříve o jejich odměně musel rozhodovat rozpočtový výbor, nyní už bude valorizace automatická. Příslušnou doložku výbor schválil již loni v říjnu. Zákonodárci od 1. února mohou mezi své spolupracovníky rozdělit namísto loňských 35 tisíc korun asi o 875 korun více.

Článek

"Šlo o to, aby se rozpočtový výbor nemusel pravidelně skokově vracet k platům asistentů, to znamená, že automaticky tam bude nabíhat zvyšování. Pokud by s tím byl problém, pak by se mohlo tempo valorizace upravovat podle rozpočtových možností Poslanecké sněmovny," komentoval rozhodnutí poslanců šéf rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jak dodal, zatím ale problémy nezaznamenal, takže na rozhodnutí z loňského října není třeba nic měnit.

Protože poslanci svázali sumu, o kterou se platy budou pravidelně měnit, s "růstem úhrnného indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok", dočkali se spolupracovníci poslanců, kterým vzrostly platy již od ledna, vyššího platu až v únoru. Tedy až poté, co oficiální statistiky zveřejnily vývoj cen za uplynulý rok.

Každoročně plus sedm či osm set

Letos se odměna asistentů zvedla zhruba o 2,5 procenta, neboť růst zmíněného indexu se pohyboval mezi dvěma a třemi procenty. "Ten nárůst se bude pohybovat kolem těch sedmi osmi set korun i v budoucnu," je přesvědčen Sobotka.

Každý poslanec má nárok na asistenta, který pracuje na základě smlouvy na živnostenské oprávnění. Z odměny si tedy sám musí platit daně a zdravotní a sociální pojištění. Poslanec jich může mít i několik, jen jejich odměna dohromady nesmí přesáhnout stanovenou částku. Ta od roku 1999, kdy Sněmovna schválila její limit na 21 000 korunách, postupně rostla. Loni v létě dosáhla 35 000 Kč.

Je pouze na poslanci, koho jako svého asistenta zaměstná. V mnoha případech jde o stranické funkcionáře či přátele a výjimkou nejsou případy, kdy plat asistenta zůstane v rodině. Poslanci, kteří byli za to v minulosti kritizováni, většinou argumentovali tím, že si vybírají jako své nejbližší spolupracovníky lidi, na které se mohou spolehnout.

Soc. dem. přikročila k omezení této praxe. Před volbami její předsednictvo prosadilo etický kodex poslance ČSSD, v němž se kandidáti dobrovolně zavázali, že nezaměstnají své rodinné příslušníky. Také se na oficiálních stránkách, kde jsou zveřejněna jména asistentů, s nimiž je uzavřena smlouva, lidé shodných jmen nevyskytují.

U ostatních stran je to jiné. Tomáši Hasilovi z ODS dělá asistenta Tomáš Hasil, jeho stranické kolegyni Zdeňce Horníkové pomáhá Jiří Horník, u dalších občanských demokratů, např. Zbyňka Novotného je to Ivanka Novotná a u Libora Ježka Blanka Ježková. V případě Novotných jde o poslancovu matku, u Ježků o manželku.

Také komunistické poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová a Kateřina Konečná využívají pomoc své rodiny. Bebarové dělá asistenta manžel a Konečná zaměstnává otce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám