Hlavní obsah

Chřipková epidemie na Moravě slábne, v Čechách sílí

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Chřipková epidemie, která v minulých týdnech zasáhla Moravu, v této části republiky slábne. Zato vydatně sílí v Čechách. Celorepublikově v tomto týdnu onemocnělo 2322 pacientů na 100 tisíc obyvatel, a to je oproti minulému týdnu čtyřprocentní nárůst.

Článek

"Předpokládali jsme, že když epidemie vypukla na Moravě, postupně se dostane do Čech, a to se stalo. Dnes sílí v Čechách, zatímco na Moravě ustupuje," řekl Právu v pátek doktor Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Největší nárůst nemocných v tomto týdnu zaznamenal Karlovarský kraj, a to o plných 25 procent, následoval Liberecký kraj a Pardubický.

Prakticky všechny moravské kraje zaznamenaly pokles nemocných. Největší úbytek nemocných byl na jižní Moravě a na Zlínsku, a to o plných 14 procent.

Nejvíce nemocných je mezi dětmi do 14 let a mladými lidmi kolem 24 let.

Řádí typ A

Vít Právo informoval, že zatímco v uplynulém týdnu převládaly respirační onemocnění, nyní dochází k velkému nárůstu pravých chřipek. Jde o chřipku typu A, vůči níž se očkovalo. Má lehčí průběh.

"Nástup chřipky je velmi prudký, postižený má vysoké horečky, bolí ho svaly, klouby a celkově se cítí velmi unavený. Musí proto zůstat v posteli," uvedl Vít. Dodal, že chřipka se šíří kapénkovou nákazou, tedy kýcháním a smrkáním, a tak jeden nakažený může nakazit desítky dalších.

Antibiotika nezabírají

"Vyplatí se zůstat doma, nechodit do větších kolektivů lidí. Zhruba po pěti dnech chřipka ustoupí," řekl Vít. Nelze ji však podceňovat, protože může způsobit vážné komplikace, zejména zápal plic a zánět srdečního svalu.

Na chřipku nezabírají antibiotika, ta se dávají pouze v případě, že hrozí bakteriální infekce, například zápal plic. Nejúčinnějším lékem je paralen. Nemocný také musí mít dostatek tekutin.

"Předpokládáme, že chřipková epidemie v ČR potrvá ještě 2 až 3 týdny, protože v okolních státech je také," řekl Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám