Hlavní obsah

Favoritem na ředitele ČT Jiří Janeček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do užšího výběru v soutěži na generálního ředitele České televize postoupili Jiří Janeček, Petr Klimeš, Michal Prokop, Jaroslav Hykl, Richard Medek, Jana Kasalová a Vít Novotný. Rada České televize ve středu ve dvoufázovém hlasování nakonec rozhodla nechat postoupit všechny kandidáty, kteří v prvním kole získali pět a více hlasů.

Článek

Nejžhavějším kandidátem na křeslo ředitele ČT je nyní Janeček, který je pověřený vedením zpravodajství televize. Získal totiž v prvním kole hlasování nejvyšší počet 11 hlasů. To by stačilo ke zvolení generálním ředitelem, kdy kandidát potřebuje deset hlasů členů rady.

Klimeš získal v prvním kole osm hlasů. Za dvěma postupujícími kandidáty z prvního kola se se sedmi hlasy umístil Michal Prokop. Pro Jaroslava Hykla a Richarda Medka hlasovalo šest členů rady, Jana Kasalová a Vít Novotný dostali pět hlasů. To byl také minimální počet, který je mohl udržet ve hře.

Štěpánek neuspěl

Do užšího výběru se tak neprobojoval například Jiří Franc, který se spolu s Kasalovou dostal do finále minulého neúspěšného konkurzu. Neuspěli ani další účastníci předchozího tendru, bývalý předseda Rady České televize Vladislav Kučík a novinář Martin Komárek.

Nepostoupili také bývalí členové velké mediální rady Petr Štěpánek a Milan Trojan, ani režisér a dramaturg Otakar Kosek.

Rozhodne veřejné slyšení

K veřejnému slyšení, které se koná za dva týdny, tak nepůjde 27 z původně 34 přihlášených zájemců o nejvyšší post ve veřejnoprávní televizi. Čtyři účastníky výběrového řízení už rada vyloučila minulý týden kvůli formálním nedostatkům v přihláškách.

Česká televize nemá stálého šéfa od listopadu, kdy rada odvolala Jiřího Balvína. V prosinci vypsané výběrové řízení rada zrušila poté, co se jí v únoru nepodařilo nového ředitele najít. Dva její členové kvůli neúspěšné volbě tehdy odstoupili. Ostatní členové se rozhodli počkat na zákonnou obměnu třetiny rady v květnu.

Kasalové v únoru ke zvolení chyběly dva hlasy, když jich dostala osm. Minulé soutěže se účastnil i Klimeš, tehdy však do užšího výběru nepostoupil.

Podmínky výběrového řízení na ředitele televize jsou obdobné jako ve zrušené soutěži, měly by rozhodnout především profesní předpoklady. Na prezentaci svých vizí řízení České televize bude mít na veřejném slyšení každý ze sedmi postupujících zájemců třicet minut, z toho dvě třetiny času budou moci členové rady klást kandidátům otázky.

Anketa

Kdo by měl podle vás být generální ředitelem České televize?
Jiří Janeček
61,1 %
Petr Klimeš
4,1 %
Michal Prokop
15,3 %
Jaroslav Hykl
3,1 %
Richard Medek
2,7 %
Jana Kasalová
10,1 %
Vít Novotný
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 583 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám