Hlavní obsah

Koaliční poslanci blokovali opozici interpelace

– PRAHA

Vláda ve čtvrtek ve Sněmovně poprvé čelila interpelacím poslanců. Očekávaný nájezd opozice na ministry ale zmírnili poslanci stran trojkoalice, kteří se rovněž hlásili ke slovu. Ubrali tak prostor politikům z opozičních ČSSD a KSČM. Sociální demokraté do představitelů kabinetu tepali nejvíce kvůli kauze údajného úplatku pro vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Článek

Čtvrteční interpelace byly podle nové praxe poprvé dvakrát delší než v minulosti a trvaly tři a půl hodiny. Vše ostatní zůstalo při starém, jednací sál byl tradičně poloprázdný.

"Naředění" interpelací dotazy vznesenými koaličními poslanci kritizoval sociální demokrat David Rath (ČSSD). "To se nás tak bojíte, že musíte posílat své soudruhy ze strany, aby vás interpelovali? To je docela ubohé a myslím si, že to je nedůstojné demokracie, čili žádám vás o názor, zda to děláte koordinovaně a přikazujete jim to, anebo je to jejich vrozená servilita," obrátil se na premiéra Mirka Topolánka (ODS). Předseda vlády reagoval ironicky. "Samozřejmě platí obojí: a) jsou servilní, b) jim to nařizuji," prohlásil.

Interpelace kdysi ředila i ČSSD, aby chránila Grosse

Postup, kdy vládní zákonodárci "naředí" interpelace svými přihláškami, není novinkou. V minulém volebním období to byli zase někteří sociální demokraté, kteří takto pomáhali tehdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi (ČSSD).

Bez ohledu na aktuální rozdělení vládní a opoziční role platí, že když klade dotaz opoziční poslanec, bývá naladěn velmi kriticky. Koaliční poslanci jsou logicky ke členům kabinetu vstřícnější. Například Jan Schwippel z ODS se Topolánka tázal na věci související s případným umístěním americké radarové základny v ČR. "Ocenil jsem včerejší seminář (s ministry a Topolánkem), kde jsme dozvěděli spoustu zajímavých věcí, ale budu rád, když některé z nich zazní i zde. Já jsem přivítal vaše ujištění, že hodláte postupovat v této věci maximálně otevřeně a maximálně informovat i veřejnost," řekl.

Poslanci poslali dál novelu o dětském pornu

Kromě interpelací poslanci debatovali také o novele, která by znamenala, že bude trestná nejen distribuce, ale i držení dětské pornografie. Příslušnou novelu poslanci postoupili k jednání svým výborům.

Sněmovna mimo jiné také podpořila přistoupení České republiky k Mezinárodní úmluvě UNESCO o boji proti dopingu ve sportu. Česko by kvůli úmluvě mělo například přijmout zákon, který omezí dostupnost dopingových látek, zavést antidopingové výchovné programy a zajistit požadovanou úroveň dopingových kontrol. Úmluvu nyní posoudí Senát.

Reklama

Související články

Levicová opozice ve Sněmovně poprvé narazila

Na první schůzi po osmi měsících se v úterý ve Sněmovně sešli poslanci s vládou, která má jejich těsnou důvěru. Levicová opozice se do kabinetu Mirka Topolánka...

CVVM: Opozice mírně posílila, koalice ztrácí

Podle volebního modelu CVVM by v lednu vyhrála volby ODS s 37 procenty hlasů, druhá by byla ČSSD s 24,5 procenta. KSČM by volilo 16 procent voličů, zelené 11,5...

Výběr článků

Načítám