Hlavní obsah

Paroubek odmítl post šéfa Sněmovny za ústupky vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítl, že by vyměnil křeslo předsedy Sněmovny za ústupky ze strany sociální demokracie vůči vládě. Řekl to ve čtvrtek rádiu Frekvence 1 s tím, že už ohledně svého zvolení do čela dolní komory jednal s ODS. Zároveň naznačil, že se dosud žádná dohoda nerýsuje a že je pro něj nyní důležitější být předsedou ČSSD.

Článek

"Pokud si někdo představuje, že bychom šli na některé programové věci, které jsou diskutabilní, tak takovou hodnotu to křeslo předsedy Sněmovny pro mě nemá," uvedl Paroubek a dodal: "Tuhle věc nijak neřeším, nikam se nehrnu, mně stačí, když jsem předsedou ČSSD. Vím, že nějaká jednání proběhla včera a dnes. Byla to první jednání s ODS."

Zástupci sněmovních frakcí ODS a ČSSD se sešli ve středu. Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř při té příležitosti řekl, že radikální změny v orgánech Sněmovny nejsou na pořadu dne. "Respektujeme, že Sněmovna svého předsedu má," řekl Tluchoř s tím, že mandát současného šéfa dolní komory Miloslava Vlčka (ČSSD) není nijak omezen. [celá zpráva]

Předseda ČSSD popřel, že by někdy slíbil toleranci vládě výměnou za funkci. "To je lež, žádný takový slib ze strany sociální demokracie nebyl učiněn. To bychom mohli učinit dva dny po volbách, nikdy jsme neřekli, že budeme vládu tolerovat," sdělil Paroubek.

O koryta podle Paroubka nešlo ČSSD, ale zeleným a lidovcům

Šéf ČSSD odmítl, že by strana usilovala o koryta, jak mu to vyčítal Miloš Melčák, jenž je jedním ze dvou sociálních demokratů, kteří umožnili existenci vlády trojkoalice. Podle Paroubka šlo o koryta jiným stranám, jimž se to nevyčítá.  "Ve vládě je Strana zelených, která má šest poslanců, a lidovci." Ti podle něj přitom ve volbách neuspěli.

Paroubek se opřel i do předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka kvůli tomu, že je podezřelý z korupce. Paroubek uvedl, že z jeho vlády by musel v takovém případě Čunek odejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám