Hlavní obsah

Dva ze tří Čechů přispívají na charitu

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, lh

Dvě třetiny Čechů přispěly v uplynulých dvou letech na humanitární účely. Opakovaně tak učinila polovina lidí. Nejvíce přitom věřili organizacím Člověk v tísni a Dětskému fondu OSN (UNICEF). Uvádí to průzkum společnosti Factum Invenio zveřejněný ve středu.

Článek

Nejčastěji na charitu přispívají středoškoláci a lidé od 30 do 44 let, nejméně pak lidé se základním vzděláním. Čechy vede k dobročinnosti podle průzkumu především solidarita se slabými a chudými, dále vnitřní přesvědčení, že pomáhat se má a myšlenka, že stát dává na tuto oblast málo peněz.

Průzkum rovněž ukázal, že Češi jsou rok od roku štědřejší. Zatímco v roce 2004 na charitu přispělo 55 procent lidí, loni to bylo 66 procent. Trend potvrdila i ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba: "V roce 2000 jsme získali 14 miliónů korun, vloni už 67 miliónů."

Žebříček nejznámějších humanitárních organizací v Česku vedou v průzkumu společně UNICEF a Člověk v tísni, zná je 23 lidí ze 100. Na třetím místě je Fond ohrožených dětí, který si vybavil každý 21. ze stovky dotázaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám