Hlavní obsah

PRÁVO: Policejního šéfa Husáka má vystřídat Kotlan

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výměny na vedoucích postech resortu ministerstva vnitra by měly pokračovat. Policisté mají podle informací Práva téměř za hotovou věc, že jejich prezidenta Vladislava Husáka vystřídá Martin Kotlan. Ten už na prezídiu pracoval jako náměstek tehdejšího šéfa Jiřího Koláře.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Policejní prezident Vladislav Husák

Článek

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ale tuto informaci zlehčuje a odmítá jen jako spekulaci. Včera ve Sněmovně se na otázku Práva, zda chystá výměnu v křesle nejvyššího policisty, nejprve odmítl vyjádřit. Pak odpověděl: "Nechystám, proč bych vám to měl říkat."

Přesto po chvíli dodal: "Nikdo nic nemá mít za definitivní, neb nikdo nikdy neví, co se může stát," použil slova z písně Voskovce a Wericha.

Co si z jeho vyjádření vybrat? Langer již jednou obdobně tvrdil, že neplánuje výměnu, a přesto ji během deseti dnů udělal. Bylo to v případě šéfa rozvědky Karla Randáka. Langer totiž při nástupu do funkce prohlásil: "Neznám konkrétní důvod, proč bych se s ním (Randákem) měl loučit. Nevylučuji, že taková situace nastane, ale v tuto chvíli nic takového neplánuji." A Randák vzápětí šel.

A jak je to tedy s Husákem? Podle Langra fakt, že Husáka jmenovala minulá vláda, není pro něj důvodem, aby jej odvolal.

"Já mám jasnou představu o tom, co dělat s policií a jakým způsobem provést reformu policie. Pokud pan policejní prezident bude sdílet tuto vizi a bude se mnou spolupracovat na její realizaci, nevidím důvod, proč by měl odcházet," zopakoval slova, která na adresu Husáka použil již v září. Dodal, že důvod nenastal, neboť Husák jeho vizi sdílí a spolupracuje.

Husák: s Langrem problémy nemám

Také Husák v září Právu řekl, že s Langrovými vizemi problém nemá: ""Jeho priority odpovídají z velké části mému programu na reformu policie. Bude pro mě ale důležité, abych cítil ministrovu podporu, bez ní se totiž některé změny udělat nedají," uvedl tehdy.

Policisté nicméně už mluví o nástupci, nejčastěji o zástupci jihomoravského krajského policejního ředitele Martinu Kotlanovi (49). "Takových informací lítá, nechte je lítat," reagoval Langer.

Kotlan byl v letech 1998 až 2002 prvním náměstkem prezidenta Koláře, který ho na prezídium přivedl právě z jihomoravské krajské správy, kde Kotlan předtím působil jako ekonomický náměstek a Kolář správě šéfoval.

Vztah Langra k Husákovi se během roku měnil. Loni v červenci, když se policejní prezident řítil po dálnici rychlostí 190 km/h, tehdejší opoziční místopředsedseda Sněmovny a stínový ministr vnitra Langer tvrdil, že nebude-li Husák potrestán jako každý jiný řidič, měl by sám zvážit, zda má dál setrvávat ve své funkci. O pár měsíců později to bylo jiné. Když se situace v prosinci opakovala, jen za volantem neseděl Husák osobně, ale jeho řidič, Langer pouze zvedl varovně prst, že jde o dobré jméno policie. Husák prý nebyl prý zodpovědný za rychlou jízdu svého řidiče.

Nůž na krku: důstojné služebny

K odvolání Husáka nebude Langer potřebovat ani žádný průšvih. Postačí, když se nebude plnit ministrův Program 1000, který má zlepšit pracovní podmínky policistů tím, že tisíc policejních služeben bude vypadat důstojněji, než nyní.

První etapa tří set služeben měla být hotova do konce loňského roku. Ministr na podzim pohrozil policejnímu šéfovi odvoláním, pokud vylepšení služeben nezajistí. Peníze na realizaci ale musí vnitro nalézt ve svém vlastním rozpočtu, vláda na ni nedala ani korunu.

"Měl za úkol do konce ledna proinvestovat zhruba 600 miliónů korun. Teprve teď budeme mít vyhodnocení první etapy." tvrdil včera Langer k Husákovi. A dodal, že na své pohrůžce nebude trvat: "Pro mě je důležité, jak to je nastartováno a co bude dál následovat."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám