Hlavní obsah

Chomutovský senátor Petr Skála se vzdal mandátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Chomutovský senátor Petr Skála se v úterý ze zdravotních důvodů vzdal mandátu. Novinkám to potvrdila tejemnice Klubu otevřené demokracie Monika Zachová. Jedná se o první složení mandátu ze zdravotních důvodů v historii Senátu. Skála byl loni na podzim zvolen jako nezávislý kandidát. Nedávno údajně prodělal infarkt a o tom, že by z vrcholné politiky odešel, už nějakou dobu uvažoval.

Článek

"Pan senátor to chviličku zvažoval, ale právě proto, že v posledních dvou měsících došlo ke zhoršení zdravotního stavu, tak po návštěvě lékaře a po doporučení jeho kardiologa se rozhodl k tomuto kroku," řekla Zachová.

Skála trpí poruchou srdečního rytmu. "Stav chvilkového bezvědomí mě potkal už před 12 lety, nyní se to opakovalo. Byl jsem postaven před situaci, že se musím rozhodnout, co dál. Začal jsem dělat dvě věci najednou. Ukázalo se ale, že zdraví to neunese," řekl ČTK.

První rezignace ze zdravotních důvodů

"Ze zdravotních důvodů žádný senátor ještě nerezignoval. Měli jsme tu jen odchody poslanců do Evropského parlamentu jako například pana Zielenece a pana Falbra. Jeden senátor, pan Benda, zemřel během výkonu mandátu," řekl Novinkám tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka.

Skála dříve působil jako chirurg, v lékařské praxi chce dál pokračovat. "Doufám, že to bude i nadále možné," doplnil.

V Chomutově Skála vyhrál s přehledem senátní volby bez podpory jakékoliv politické strany. Přestože do kampaně investoval jen 50 tisíc korun, v druhém kole voleb získal 73,4 procenta hlasů. V Senátu se přidal ke Klubu otevřené demokracie.

Doplňovací volby do tří měsíců

V obvodu budou nyní vyhlášeny nové volby. Podle volebního zákona je musí prezident republiky vyhlásit do 90 dnů od zániku mandátu. Budou probíhat jen v obvodu, za který byl senátor zvolen.

Kdo je Petr Skála

Petr Skála se narodil v roce 1957.

26 let působí  jako chirurg v Chomutově, věnuje se také sportovní medicíně.

V říjnu 2006 vyhrál jako nezávislý kandidát volby do Senátu, ve druhém kole porazil primátorku Chomutova Ivanu Řápkovou (ODS).

V Senátu byl členem Klubu otevřené demokracie.

V doplňovacích volbách je senátor volen pouze na zbytek volebního období, které příslušelo původně zvolenému senátoru, jehož mandát zanikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám