Hlavní obsah

Úřady radí cizincům: Nesedejte si vedle Čechů v autobuse

Právo, Lenka Hloušková
PRAHA

Cizincům v Česku má k lepšímu životu u nás pomoci příručka ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Češi jsou v ní vylíčeni jako spíše uzavření tvorové, kteří pracují i od šesti ráno, neradi se dělí o sedačku v autobuse a chodí spát kolem 22. hodiny. Občané jiných států se z publikace mj. dozvědí, že se Češi na veřejnosti nechovají hlučně, nebo že nenadálý osobní kontakt a výrazná gestikulace je asi vyděsí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ministerstvo cizince upozorňuje, že Češi raději sedí v autobuse na dvousedačce sami.

Článek

Jedna z udílených rad proto zní: "Není běžné sedat si v dopravních prostředcích vedle sebe (pokud to není nutné), držet se těsně u sebe při chůzi, držet se a sahat na sebe při konverzaci. Zvláště to platí o kontaktu muže se ženou."

Nechtějí-li cizinci našince vyplašit, měli by s nimi podle příručky mluvit zhruba na metrovou vzdálenost a dívat se mu do očí. Text poradí i v tom, o čem se vlastně s Čechy bavit: "Obecně se doporučuje volit přednostně takové téma hovoru, které nevyvolává názorové střety, nevyžaduje zaujetí vyhraněných postojů, například pokud jde o politiku, náboženství."

Za úniková témata k hovoru jsou považována počasí, rodina a děti. Naopak příručka varuje před pomlouváním, užíváním sprostých slov a skákáním do řeči, což prý Čechům vadí.

Ženy a muži jedí společně

Cizinci se navíc také dozvídají, že řada Čechů zahajuje pracovní den dříve než jinde v Evropě. "V mnoha dělnických profesích začínají pracovat mezi 6. a 7. hodinou," píše se v publikaci. Následuje rozpis běžného dne. "Většinou se podává oběd v době od 11.30 do 13.30, večeře od 18 do 20 a spát se chodí mezi 22. hodinou a půlnocí."

Autoři příručky myslí i na lidi přijíždějící do Česka z kulturně zcela odlišných regionů. Několikrát je upozorňují třeba na úplnou rovnost pohlaví v ČR. "V české společnosti sedí muži i ženy u stolu společně," uvádějí.

V publikaci nechybějí ani instrukce, jak používat příbor a co s ním udělat, když strávník dojí či bude ještě jíst. Zásadně se přitom nedoporučuje vydávat u stolu jakékoli hrdelní zvuky.

Cizinců v ČR přes 310 tisíc

Brožura nazvaná Informační publikace pro cizince v ČR vyšla v češtině, ruštině, ukrajinštině, vietnamštině a angličtině v nákladu 21 tisíc kusů. Autoři na téměř 90 stranách mj. shrnují postupy: při jednání na úřadech, lékaře a při hledání práce či jak říci ne korupci. Publikaci rozdávají od konce loňského roku cizinecká policie, úřady práce a neziskové organizace.

Co radí ministerstvo:

:: Host si může najít volné místo v restauraci sám

:: Žena je v komunikaci rovnocenným partnerem

:: Políbit na tvář lze při setkání/loučení jen členy rodiny a dobré přátele (i opačného pohlaví)

:: Není vhodné otvírat ústa při údivu

:: Není vhodné tahat za rukáv člověka, s nímž chceme mluvit

:: Je velmi neslušné říhat a nahlas krkat

:: Souhlas se vyjadřuje jedním i několikerým kývnutím hlavy shora dolů, nesouhlas otočením hlavy zprava doleva a zpět

:: Ve společnosti se nedotazujte: na věk ženy, výši platu, hodnotu majetku

:: Mluvčí neuvádí citlivé a snadno zneužitelné údaje, například rodné číslo

Zdroj: Informační publikace pro cizince v ČR

V ČR podle posledních statistik žilo ke konci září přes 310 tisíc cizinců, což je téměř 2,5 procenta obyvatel republiky. Vedou Ukrajinci, následovaní Slováky, Vietnamci, Poláky a Rusy. Jako místa k pobytu volí nejčastěji Prahu a Karlovy Vary.

Reklama

Výběr článků

Načítám