Hlavní obsah

Melčák zůstává členem ČSSD, ve Zlíně ho podrželi

Právo, Novinky, Jiří Růžička
ZLÍN

Vyloučení poslance Miloše Melčáka z řad sociální demokracie, jak to požaduje i předseda strany Jiří Paroubek, se začíná komplikovat. Místní organizace ČSSD ve Zlíně ho v pondělí z partaje nevyloučila. Pro jeho vyloučení bylo v tajném hlasování 22 delegátů, proti se postavilo 25 delegátů, jeden se hlasování zdržel. Paroubkovi se toto rozhodnutí nelíbí.

Článek

Melčák spolu s Michalem Pohankou umožnil vládě Mirka Topolánka získat důvěru ve Sněmovně. [celá zpráva] Jeho vyloučení ze strany požaduje vedení ČSSD.

Pondělní schůze zlínských soc. dem. se účastnilo jen 48 ze 79 členů. Potvrdil to v průběhu jednání jejich předseda Zdeněk Szpak. Pro zrušení Melčákova členství by to sice stačilo, protože o vyloučení musí rozhodnout nadpoloviční většina všech členů, tedy 40. Avšak pro vyloučení poslance Miloše Melčáka nebyla převažující vůle.

Paroubek spoléhá na sjezd

Paroubek nepovažuje rozhodnutí místní organizace za správné, ale respektuje ho: "Myslím, že v rozhodování místní organizace sehrály velkou roli dlouholeté osobní vztahy pana Melčáka se členy své místní organizace."

"Očekávám, že rozhodnutím pana Melčáka podpořit vládu Mirka Topolánka se bude zabývat březnový sjezd naší strany a zaujme k němu definitivní stanovisko, zejména z hlediska jeho dalšího členství v sociální demokracii," dodal Paroubek.

Melčák je spokojen

"Já jsem pochopitelně rád, že to tak dopadlo. Jsem velmi spokojený, že organizace, kterou jsem pomáhal piplat, se za mě postavila a nerozhodla se zrušit mi členství. Rozhodující bylo, aby hlasů pro mé vyloučení bylo čtyřicet. Výsledek hlasování v takovém poměru jsem neočekával a jsem kolegům za to nesmírně vděčný," komentoval výsledek hlasování Melčák.

"O tom, co se bude dít dál, bych teď nechtěl spekulovat. Netuším, co pan Paroubek udělá poté, co to takhle dopadlo," řekl Melčák na otázku, zda předpokládá, že ho může nyní vyloučit ústřední výkonný výbor. "Myslím si ale, že trest by měl být jenom jeden a ne že se tak dlouho trestá, až se to podaří."

"Melčák svůj postoj jasně a srozumitelně vysvětlil a já to jeho vysvětlení beru. Řekl, že se snažil být státotvorný a snažil se podpořit vznik vlády po sedmi osmiměsíční agónii, která v republice byla," řekl člen místní organizace Martin Janečka.

Melčákovy argumenty naopak nestačily například předsedovi místní organizace Zdeňku Szpakovi, který se již před hlasováním vyjádřil, že bude pro zrušení Melčákova členství. "Jsou to všechno argumenty, které už byly z jeho strany zveřejněny," řekl Szpak.

Rozhodnout může i ÚVV strany

Další postup vůči Melčákovi tak bude již mimo jeho mateřskou organizaci. "Je to otázka ústředního výkonného výboru. Pokud by ten zrušil jeho členství, je možné odvolání ke sjezdu a teprve ten by definitivně rozhodl," vysvětlil Szpak.

Melčák byl už v sobotu odvolán z funkce člena předsednictva a člena ústředního výkonného výboru ČSSD, a to poměrem 52:22 hlasům, když pět jich bylo neplatných. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám