Hlavní obsah

Víza se základnou nesouvisí, tvrdí prezidentův tajemník

Novinky, znk
PRAHA

Podle tajemníka prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla nebude mít případné postavení radaru protiraketové základny USA na území ČR vliv na zrušení víz, které občané ČR potřebují při cestě do USA. Referendum kvůli radaru podle něj není nutné. Dodal, že obě témata by ani spolu souviset neměla. Uvedl to v pondělní diskuzi se čtenáři Novinek.cz.

Článek

Jakl uvedl, že se mu ale současná vízová povinnost nelíbí. "Americe u nás dobré jméno nedělá a to je mi líto," poznamenal.

Prezident je pro to, aby se o americké žádosti začalo vážně vyjednávat. Skepticky se Jakl vyjádřil i k vyhlášení referenda v této otázce. "Podle mého názoru demokracie a referendum spolu přímo nesouvisí," řekl.

Prezident svůj postoj k vládě, která stojí na přeběhlých poslancích, nezměnil, a to i přes fakt, že jím jmenovaná druhá vláda Mirka Topolánka (ODS) získala důvěru ve Sněmovně právě díky dvěma poslancům za ČSSD. "Prezident už na podzim výslovně řekl, že nepovažuje řešení postavené na přeběhlících za dobré, ať už přijdou zleva nebo zprava," okomentoval Jakl.

Prezidentův tajemník věří, že úplatkářská aféra kolem místopředsedy vlády Jiřího Čunka (KDU-ČSL) bude věrohodně vysvětlena. Vyjádřil se také k rezignaci ministryně kultury Heleny Třeštíkové (za KDU-ČSL). "Motivy jejího odstoupení mi nejsou zcela jasné. Obecně si myslím, že princip tzv. nezávislých ministrů dobrý není," vyjasnil.

Někteří politici kritizovali Klause za jeho údajné zdržování při sestavování nové vlády. K tomu Jakl podotkl, že prezident neměl k urychlení ústavního procesu žádné pravomoce. "A rozhodně nevyčkával, teprve po zvolení předsedy Sněmovny byla povinna Paroubkova stará vláda podat demisi, čímž se rozběhly další kroky," vysvětlil.

Za studium na vysokých školách by se mělo platit

Jakl podpořil návrh na zpoplatnění studia na vysokých školách, platit by se podle něj mělo během studia. "A lze si na to půjčit," okomentoval. Tajemník je také pro zavedení rovné daně. "Jsem jejím zastáncem a mimochodem autorem jejího českého názvu," řekl.

Jakl řekl, že v jeho pozici má na prezidentova rozhodnutí "přiměřený vliv". "Mě a další spolupracovníky pro ozdobu rozhodně nemá. Ptá se nás a umí poslouchat. Rozhodnutí je ale na něm," dodal. Tam, kde mluví jménem prezidenta, se tajemník musí držet názoru svého šéfa. "V ostatních případech je na mně, co řeknu. Když tak si to potom vypiju," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám