Hlavní obsah

Řidiče ohrožují silný vítr a sněhové jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Silný vítr, který na území České republiky vane od nedělního večera, způsobuje na mnoha místech další komplikace v dopravě. Zejména ve vyšších polohách se kvůli větru na vozovkách vytvářejí sněhové jazyky a závěje. Během dne by měl vítr postupně slábnout.

Článek

V České republice se po ránu objevovaly dešťové nebo sněhové přeháňky, případně srážky smíšené. Teploty se pohybují mezi mínus třemi až plus šesti stupni. Vítr dosahuje v nížinách rychlosti mezi 55 až 90 km/h, na horách vane rychlostí až 145 km/h.

Vysočina, severní Morava, Olomoucký a Královéhradecký kraj

Na Vysočině bylo po ránu kvůli sněhovým jazykům a zapadlým kamiónům uzavřeno několik silnic. Problémy již byly odstraněny. Na dálnici D1 musí podle dopravního informačního centra řidiči počítat s nárazovým větrem.

Noční silný vítr shodil ve Zlínském kraji především stromy, které zablokovali silnici na Mikulčině vrchu na Uherskohradišťsku a na hlavním tahu na Slovensko, na Mikulčině vrchu, kde uvěznil vozidlo správy a údržby silnic a také poškodil telefonní vedení. Hasiči silnici již uvolnili. V některých lokalitách silný vítr tvoří sněhové závěje či jazyky.

Olomouckém kraji musejí řidiči počítat s problémy zejména ve vyšších polohách na Šumpersku a Jesenicku. Kvůli hustému sněžení a silnému vichru tam silničáři uzavřeli tři silnice. V nižších polohách prší, nebo padá sníh s deštěm.

"Kvůli sněhovým závějím je uzavřena silnice mezi obcemi Drozdov a Jedlí. Spadlé stromy zatarasily silnice v úseku Bušínov - Hynčina a Štíty po křižovatku III/3681," řekl dispečer šumperských silničářů s tím, že lze očekávat problémy kamiónů při průjezdu Červenohorským sedlem.

Moravskoslezském kraji je nejvážnější situace na Bruntálsku či Frýdecko-Místecku. Ujetá vrstva sněhu tady ale pozvolna povoluje a pokud vydrží teploty nad bodem mrazu, silničáři věří, že na většině míst bude možné sníh odstranit. Bruntálští silničáři varují řidiče před vozovkami nižších tříd. "Měli by tudy jezdit opatrně, je to zajeté a místy to klouže," řekl dispečer.

Silný vítr v kraji polámal stromy a větve a na několika místech poškodil vedení elektrického proudu.

Motoristé v Královéhradeckém kraji, musejí ve vyšších polohách na silnicích II. a III. tříd počítat s až deseticentimetrovou vrstvou ujetého sněhu, v některých oblastech se vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. Podle informací Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje jsou dálnice D11 a silnice I. tříd většinou mokré, na některých komunikacích zbývá vrstva rozbředlého sněhu.

V Ústeckém kraji měl vichr 140 km/h, na Sněžce až 173 km/h

Ústeckém kraji uzavřely sněhové závěje několik silničních úseků na Chomutovsku, Lounsku a Ústecku, převážně třetích tříd. Zavátá je i silnice druhé třídy Výsluní-Rusová na Chomutovsku. Až se vítr trochu uklidní, fréza úseky vyčistí, řekl krátce před osmou hodinou ranní dispečer ústecké krajské správy a údržby silnic.

V noci dosahoval vítr v Ústeckém kraji na horách podle ústeckých meteorologů zhruba stokilometrové rychlosti, v nárazech až 140 kilometrů za hodinu. Silný vítr by se během dne měl uklidňovat.

Silničáři řidiče upozorňují, že na horách se mohou vyskytovat sněhové jazyky. "Máme už hlášenou i silnici u Bukoviny na Děčínsku, kterou zatarasily stromy," uvedl dispečer.

Libereckém kraji varovali ráno policisté především před horskými silnicemi, které byly kluzké a pokryté sněhem. Na některé se navíc v silném větru zřítily stromy.

V Jizerských horách a západních Krkonoších připadlo v noci z neděle na pondělí několik centimetrů nového sněhu, v nižších polohách pršelo a pod rozbředlým sněhem se skrývaly ledové plotny.

Na Sněžce a hřebenech Krkonoš vane vítr rychlostí orkánu. Největší rychlost měl na Sněžce kolem sedmé hodiny ranní, a to 173 km/h. Na Labské boudě na hřebenech dosáhl 126 km/h. Lanovka na Sněžku je mimo provoz.

Karlovarském kraji jsou sjízdné všechny silnice první třídy. Devět úseků komunikací druhé a třetí třídy je nesjízdných. Na jejich uvolnění silničáři pracují. Většina z nich by měla být průjezdných do věčera, uvedl dispečer Krajské správy a údržby silnic.

V Krušných horách jsou všechny silnice sjízdné s výjimkou krátkého úseku z Božího Daru na Neklid. Na cestách ale leží rozbředlý sníh a místy je průjezdná jenom polovina komunikace. Jízda proto vyžaduje zvýšenou pozornost a zimní výbavu.

Ve Středočeském kraji jsou všechny silnice s opatrností sjízdné. Většina z nich je holých a mokrých, místy může na jejich povrchu ležet rozbředlý sníh. Na Kladensku je kvůli sněhu uzavřena silnice mezi obcemi Zvoleněves a Osluchov. Silničáři ji ale během dopoledne zprůjezdní.

Na silnicích Jihočeského kraje vítr vytvořil sněhové jazyky a závěje, ve vyšších polohách kraje napadlo přes noc kolem deseti centimetrů sněhu. Na cestách radí silničáři řidičům zvýšenou opatrnost, do vyšších úseků by se neměli vydávat bez sněhových řetězů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám