Hlavní obsah

Čunek ukázal bankovní dokumenty, které ho mají očistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jiří Čunek v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ukázal doklady, podle nichž sporný půl milión, který uložil, pocházel z peněz, které postupně dostával vyplacené po krachu Universal banky, kde měl uložen milión korun. Doklady našel v sobotu, když se po týdnu vrátil do Vsetína.

Článek

Čunek sdělil, že peníze měl ještě před tím, než vstoupil do politiky. "Já tady mám všechny doklady, které potřebuji a ukáži je senátorům. Peníze jsem měl před vstupem do veřejného života. Naše finanční prostředky jsem v roce 1998 uložil na termínovaný vklad u Universal banky, aby se zhodnotily. Ta banka zkrachovala." Podle Čunka šlo o milión korun.

Peníze dostával postupně. "Přes Českou spořitelnu jsem dostal asi za rok 400 tisíc," uvedl Čunek. Dodal, že se pak vyplácely další peníze, které se dle něj vyplácely hotově. Podle svých slov má  i účtenky. Je rád, že je našel, protože tak očistí nejen sebe a svou stranu, ale také firmu, která je v případu zmiňována.

K průzkumu veřejnému mínění, podle nějž více než polovina dotázaných požaduje jeho odstoupení [celá zpráva], uvedl: "Chtěl bych poděkovat veřejnosti, že mi ještě polovina lidí věří. To považuji po velké mediální masáži za úspěch."

Tlak médií byl dle Čunka tak velký, že na něj nemohl hned reagovat. "Musím pracovat v Praze. Na Vsetín, kde mám doklady, jezdím jen na jeden den v týdnu," řekl Čunek.

Více než samotný tlak médií mu vadí, že se média některé informace dozvídala od policie dříve než o nich byl informován on sám. Čunkův právník podle předsedy KDU-ČSL zvažuje, že kvůli tomu podnikne patřičné kroky. Mohl by se obrátit na Inspekci ministra vnitra."

Sobotka si myslí, že by měl Čunek okamžitě odstoupit

Místopředseda ČSSD, předseda rozpočtového výboru a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka řekl v nedělní debatě s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL) v televizi Prima, že by měl Čunek odstoupit ze svého ministerského postu.

"Domnívám se, že se to neslučuje s politickou kulturou, kterou v této zemi chceme prosazovat. Čunek by měl odstoupit, obhájit se u soudu, a pak se může do vlády vrátit. On má fungovat jako ministr, ne si současně řešit osobní problémy", řekl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Promlčení v Čunkově kauze nehrozí

V kauze senátora Jiřího Čunka nehrozí nebezpečí prodlení. Shodli se na tom experti, které oslovilo Právo. Média dosud mylně informovala, že případ, v němž...

Výběr článků

Načítám