Hlavní obsah

Dálnice a silnice v ČR jsou mokré či zasněžené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silnice a dálnice v České republice byly v neděli ráno sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dálnice a rychlostní komunikace na celém území ČR jsou mokré po chemickém ošetření nebo se zbytky rozbředlého sněhu, sjízdné se zvýšenou opatrností. Informovalo o tom Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Článek

Silnice I. třídy jsou mokré po chemickém ošetření, popřípadě leží na vozovkách rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V místech, kde je sněžení intenzivnější, pokrývá vozovku vrstva nového sněhu. Na silnicích II. a III. třídy je převážně vrstva nového sněhu nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na všech komunikacích je viditelnost snížena vlivem srážek. S ohledem na charakter počasí je četný výskyt sněhových jazyků, v okrese Třebíč se tvoří závěje.

Řidiči musejí být opatrní. V sobotu se na českých a moravských silnicích stala řada dopravních nehod, dvakrát byla zablokována i páteřní dálnice D1. [celá zpráva]

Situace v krajích

Většina silnic ve Středočeském kraji je sjízdná se zvýšenou opatrností, leží však na nich ujetá vrstva sněhu krytá posypem nebo zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Zejména ve vyšších polohách hrozí tvorba sněhových jazyků. Neprůjezdné jsou tři silnice na Kladensku a jedna na Rakovnicku.

Libereckém kraji přes noc napadl další sníh a na některých místech stále sněží. Zejména na vozovkách v oblasti Jizerských hor a západních Krkonoš komplikuje odklízení sněhu z vozovek vítr, který v otevřených úsecích vytváří sněhové jazyky. Motoristé by měli jezdit zvlášť opatrně a do horských oblastí bez zimní výbavy vůbec nevyjíždět.

Všechny silnice v Ústeckém kraji by měly být do nedělního poledne sjízdné. Silničáři dokončují práce na proražení komunikací na Lounsku, které museli uzavřít v sobotu večer. Na ostatních místech jsou silnice sjízdné.

Ačkoliv v Královéhradeckém kraji v noci na neděli připadlo několik centimetrů sněhu a především v otevřených úsecích silnic se tvoří sněhové jazyky a závěje, komunikace zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné. Dálnice D 11 a silnice I. tříd jsou převážně mokré po chemickém ošetření, místy zůstávají zbytky rozbředlého sněhu.

Motoristé, kteří budou v neděli cestovat po silnicích v Pardubickém kraji, by měli jezdit se zvýšenou opatrností. Kvůli silnému větru se na mnoha menších komunikacích tvoří sněhové jazyky a závěje, například na vozovkách v okolí Hlinska na Chrudimsku je místy průjezdný jen jeden pruh.

Všechny silnice na Vysočině se cestářům za pomoci vlastní a smluvní techniky daří udržet průjezdné. Sjízdné jsou však jen se zimním vybavením a zvýšenou opatrností. Na celém území kraje je oblačno, sněhové přeháňky a místy vane silný vítr. Nadále se tedy tvoří sněhové jazyky. Dálnice D1 je na Vysočině po chemickém ošetření se zbytky rozbředlého sněhu.

Problémy jsou na jihu Čech. Kvůli sněhovým závějím museli silničáři v neděli ráno uzavřít dvě silnice třetí třídy na Jindřichohradecku. Neprůjezdná je cesta z Chlumce na Nové Dvory a z Báňovic na hranice okresu. Vítr místy nafoukává až dva metry vysoké závěje. "Vítr se již umírňuje, předpokládáme, že oba úseky by měly být dopoledne zprůjezdněny," řekl dispečer jindřichohradeckých cestářů Zbyněk Pícha.

Před sněhovými jazyky a závějemi varují správci silnic i na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Strakonicku, kde vane nárazový vítr.

Silničáři v Plzeňském kraji nehlásí žádné velké problémy se sněhem. Starosti jim dělá pouze silný vítr, který vytváří závěje a sněhové jazyky, zejména na otevřených úsecích a v horách.

Karlovarském kraji nehlásí silničáři problémy na žádných vozovkách. Pouze v horských oblastech fouká silnější vítr a tvoří se tam sněhové jazyky i závěje. V regionu napadlo v noci do pěti centimetrů sněhu, během dne mají přeháňky pokračovat.

Silnice na Moravě

Olomouckém kraji jsou v neděli všechny silnice sjízdné. Silničáři ale doporučují řidičům jízdu se zvýšenou opatrností. Motoristé by měli být obezřetní zejména na Šumpersku, kde se místy tvoří sněhové jazyky.

Na silnicích Moravskoslezského kraje se místy tvoří sněhové jazyky, řidiči na ně mohou narazit například na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku nebo zřídka na Novojičínsku. Podle silničářů však situace není vážná a do terénu již nastoupily nové směny, které silnice znovu zkontrolují. Vítr by však mohl během dne zesilovat.

Ve Zlínském kraji v neděli ráno místy sněžilo. Silnice jsou však sjízdné zatím bez vážnějších komplikací.  Hlavní tahy a vozovky ošetřované chemicky jsou převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Jihomoravském kraji se vlivem větru tvoří na silnicích ve výše položených místech sněhové jazyky. Od noci jsou v terénu silničáři, kteří je odklízejí. Opatrní by měli být řidiči především na komunikacích druhých a třetích tříd na Blanensku, Vyškovsku a také na Znojemsku. Hlavní silniční tahy jsou po chemickém posypu bez problémů sjízdné.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladík skončil po smyku s autem v rybníce

O velkém štěstí může hovořit jednadvacetiletý mladík ze Kdyně na Domažlicku, který v noci na neděli havaroval u Babylónu na Domažlicku. Po smyku na kluzké...

Výběr článků

Načítám