Hlavní obsah

Průzkum: Čunek věrohodně nevysvětlil původ půl miliónu korun

Přes tři čtvrtiny lidí si myslí, že vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek dosud věrohodně nevysvětlil, kde vzal půl miliónu korun, které policie pokládá za úplatek. Nadpolovoční většina se proto domnívá, že by měl odejít z vlády. Plyne to ze sobotního průzkumu agentura STEM pro Českou televizi.

Článek

Čunek by měl podat demisi podle 52 procent dotázaných, naopak 48 respondentů mu ještě dává šanci. Shovívavější jsou příznivci stran vládní koalice, tedy ODS, Strany zelených a lidovců. Po odstoupení ministra pro místní rozvoj Čunka naopak častěji volají stoupenci opozičních ČSSD a KSČM.

Že vicepremiér nedostatečně vysvětlil původ peněz, si myslí 78 procent obyvatel. "Mediální vyjádření pana Čunka byla taková, že se dalo čekat, že se většina občanů bude domnívat, že jeho vysvětlení nejsou dostatečná a věrohodná," řekl televizi autor průzkumu Stanislav Hampl. Čunkovu nedůvěryhodnost u respondentů zvyšuje, že podle médií mění své výpovědi o původu peněz. Čunek se proti těmto tvrzením ohradil a sdělil, že půl miliónu korun vložil na svůj účet jako dlouhodobé úspory.  

Protikorupční policie podezírá Čunka z toho, že si před pěti dojednal úplatek se zástupcem vsetínské realitní firmy H Real.  [celá zpráva]  Důkazem má být to, že si tehdy uložil na svůj účet 497 000 korun. Realitní společnost si krátce předtím vybrala ze svého konta sumu o 2000 korun vyšší. [celá zpráva]  Jiří Čunek i firma H Real chtějí žalovat někdejší Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou, která proti němu svědčí. [celá zpráva]  Sekretářka uvádí, že peníze Čunek dostal za prodej 51 procent podílu města ve firmě Vsetínské byty. Už dříve Čunka obvinila, že ji sexuálně obtěžoval.

Anketa

Vysvětlil Čunek věrohodně původ uložených 497 000?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
Celkem hlasovalo 16163 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Promlčení v Čunkově kauze nehrozí

V kauze senátora Jiřího Čunka nehrozí nebezpečí prodlení. Shodli se na tom experti, které oslovilo Právo. Média dosud mylně informovala, že případ, v němž...

Výběr článků

Načítám