Hlavní obsah

Na horách konečně začala sezóna

Příval sněhu, jehož do čtvrtečního odpoledne napadlo na horách okolo půl metru, vyvolal lavinu zájmu o horská střediska. Lyžaři, kteří kvůli donedávna holým horám dovolené spíše rušili, nyní bombardují ubytovací kanceláře žádostmi o pobyty. Sjezdovky v sobotu přilákaly do Krkonoš a Orlických hor tisíce lyžařů.

Článek

"Přijelo přibližně 1 500 lidí, bohužel na příjezdové komunikaci u Nového Rokytníku nedaleko Trutnova se stala nehoda, která mnoha lidem z Hradce Králové zkomplikovala cestu," řekl František Vambera z lyžařského areálu v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku. [celá zpráva ]

V krkonošských horských střediscích je 30 až 60 centimetrů sněhu. Na hřebenech Krkonoš připadlo do dnešního rána přibližně 10 centimetrů nového sněhu, celkem je na vrcholcích hor na 70 centimetrů sněhu, ovšem prachový sníh není vhodný pro běžkaře.

V Krkonoších je sezóna v plném tempu

"Sezóna se konečně dostala do obvyklého tempa. Rezerva z minulých dnů umožňuje zvýšený zájem lidí uspokojit," přiblížila Jana Procházková ze špindlerovské společnosti Hotel Group.

V Krkonoších, kde hřebeny pokrývá sedmdesát centimetrů prašanu, očekávají premiéru rozjezdu takřka všech lanovek a vleků v Janských Lázních, Peci pod Sněžkou nebo Harrachově. Špindlerův Mlýn počítá minimálně s provozem sjezdovek Malý hang ve Svatém Petru, Medvědíně a Horních Mísečkách.

"Chceme spustit celý areál v Herlíkovicích u Vrchlabí včetně nové lanovky na Žalý. Plný provoz v pátek zahájil i skiareál na Ještědu a Kamenci ve Vysokém nad Jizerou," doplnila Klára Veselá ze společnosti Snowhill.

"Nepojede lanovka na Lysou horu, kterou zatím ochranáři nepovolili spustit. Prašan je měkký a rozhodující úsek v horní partii lysohorské sjezdovky nelze technicky zasněžovat," informoval Petr Cee z TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou. S přibývajícím sněhem ale roste i lavinové nebezpečí.

V Orlických horách jsou v provozu lyžařské areály v Deštném, Říčkách či Čenkovicích, tamní provozovatelé vleků hlásí 30 až 35 centimetrů sněhu.

Láká i Šumava

Stovky lidí využily dobrých sněhových podmínek v lyžařských střediscích na Šumavě. Na Zadově i na Lipně jsou v provozu všechny lanovky a vleky. Někteří lyžaři ale nedbají zákazů vstupu do lesů. "Například u Pramenů Vltavy je lyžařů přehnaně. Je zde prořezaná cesta, a tak toho využívají. Všichni vědí, že je zde zákaz vstupu, ale nerespektují to. V oblasti je přitom dost nebezpečno. Stromy jsou obalené sněhem a ty poškozené vichřicí mohou padat," řekl Jan Štoural ze zadovské horské služby.

Na plný plyn se rozjíždí provoz i v západní části Šumavy, v Krušných horách, kde po pátečním otevření hraničního přechodu Boží Dar je opět možné využít lyžařské areály v Oberwiesenthalu, sjezdovky se rozjedou i v Beskydech a Jeseníkách.

Běžkaři by neměli riskovat

Hůře na tom budou běžkaři. I když napadlo až půl metru sněhu, na některých trasách, zvláště v kamenitém terénu, je to stále málo, a tak hrozí nebezpečí vážných úrazů. Navíc situace v lesích, jimiž vede většina tras, je stále velmi špatná. Někde, například na Zadově, vytvářejí provizorní okruhy. "Od soboty budeme dělat stopy alespoň na otevřených pláních," konstatoval Pavel Voldřich, pověřený řízením lyžařského areálu na Zadově.

Běžecké trasy jsou s ohledem na zákazy vstupu do lesních porostů uzavřené také na západní Šumavě. Potvrdil nám to pracovník Horské služby (HS) Šumava Michal Janďura. Současně upozornil, že při nerespektování zákazů bude horská služba v případě úrazů záchranné akce provádět, nicméně doplňuje: "Rozhodně nepůjde o minuty, ale o hodiny. Žádná naše technika není schopná se do polomů dostat a k pátrání vyjet. Horská služba bude zasahovat pouze pěšky."

Reklama

Související témata:

Související články

Sníh komplikuje dopravu

Dálnice a rychlostní komunikace na celém území ČR v sobotu ráno jsou sjízdné, většinou jsou holé suché a vymrzlé nebo mokré po chemickém ošetření. Místy...

Výběr článků

Načítám