Hlavní obsah

Čunek chce žalovat bývalou sekretářku

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VSETÍN

Ministr pro místní rozvoj, senátor a šéf lidovců Jiří Čunek chce podat trestní oznámení a žalobu na bývalou sekretářku Marcelu Urbanovou. Ta při výslechu na policii uvedla, že viděla, jak Čunek v únoru 2002 přijal půlmiliónový úplatek. Její výpověď se dostala do médií.

Článek

"Opětovně veřejně prohlašuji, že jsem nikdy nevzal žádný úplatek. Proto jsem se rozhodl proti těmto neuvěřitelným lžím a pomluvám, která se objevují v médiích, bránit soudně," uvedl v pátek po konzultaci s právníky Čunek v tiskovém prohlášení.

Policie podezírá Čunka, že přijal od vsetínské realitky H Real půlmiliónový úplatek. Již požádala Senát, aby šéfa lidovců vydal. Čunek podezření odmítá a tvrdí, že jde o úspory. Podle dosavadních informací policie opírá své podezření na tom, že Čunek v únoru 2002 vložil necelých půl miliónu na svůj účet pár dní poté, co podobnou částku firma H Real vybrala.

Hlavním důkazem má být výpověď Urbanové. Do protokolu měla říci, že byla 11. února 2002 při tom, když Čunek přijal úplatek od vsetínské realitky H Real z rukou manželky ředitele firmy Petra Hurty.

"Po předání částky Čunek řekl: Viděla jste, jak vypadá půl mega, takhle se vydělávají peníze. Proběhl komentář, že to má být osobní odměna za obchodní styk s Hurtou, který se týká prodeje podílu města ve společnosti Vsetínské byty," řekla do protokolu Urbanová. Právu potvrdila, že jsou to její slova. "Toto jsem jako své vysvětlení podala na policii. Tak se to stalo a je to pravda."

Podle Čunka se Urbanová mstí za osobní spory v minulosti. Urbanová podala již před podzimními senátními volbami na Čunka trestní oznámení kvůli sexuálnímu obtěžování. Proti Čunkovi také svědčil i partner Urbanové Jaroslav Rúčka a známá Urbanové Emílie Pašková.

O víkendu chce najít důkazy

Čunek se chystá o víkendu doma ve Vsetíně prohlédnout všechny dokumenty a výpisy, které si objednal u své banky, aby mohl doložit své tvrzení, že nevzal půlmiliónový úplatek. Právě nedostatkem podkladů šéf lidovců celý týden omlouval svou neschopnost vysvětlit jasně, kde v únoru 2002 vzal v hotovosti půl miliónu.

"Chtěl by o víkendu pracovat na svém očištění. Chystá se projít dokumenty od roku 1998," řekl v pátek Právu nový Čunkův mediální zástupce Tomáš Zdechovský.

Kvůli podezření z braní úplatků vyzývají soc. demokraté Čunka, aby odstoupil z vládních funkcí. Čunek to odmítá. Zatím za ním stojí kolegové z KDU-ČSL i z vlády, ale začínají se množit názory, že aféra poškozuje jméno vlády, a vicepremiér by proto měl urychleně jasně vysvětlit, kde peníze vzal.

Majetek Jiřího Čunka

Jiří Čunek vlastní rodinný dům ve Vsetíně (3,5 miliónu Kč). Splácí hypotéku v hodnotě 1,7 miliónu korun. 1,8 miliónu byly podle jeho slov úspory, z toho 500 tisíc, jejichž původ prošetřuje policie.

Čunek ještě spoluvlastní dům po rodičích ve Zlíně (1,5 miliónu Kč), dále garáže ve Zlíně a u domu ve Vsetíně (obě 300 tisíc Kč), třetinu rekreační chalupy v Jeseníkách (odhadní cena 400 tisíc Kč), zahradu ve Zlíně (po rodičích) a ve Vsetíně (odhadní cena 150 tisíc Kč) a družstevní byt ve Vsetíně 3+1, ve kterém žil s rodinou předtím, než postavili rodinný dům (odhadní cena 800-900 tisíc Kč).

"V případě, že míra důkazů o možném pochybení dosáhne kritické míry, a nemusí to být až výrok soudu, pak by se k tomu měl politik postavit čelem, aby nevrhal stín i na své koaliční partnery a celou vládu," řekl Právu (viz rozhovor v sobotním Právu na str. 16) šéf sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Liška ze Strany zelených.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám