Hlavní obsah

Otevírá se cesta k vyloučení Melčáka z ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, jr, trj
PRAHA/ZLÍN

Delegáti krajské konference ČSSD, na kterou přijel i předseda strany Jiří Paroubek, v sobotu ve Zlíně odvolali z funkce člena předsednictva strany Miloše Melčáka. Pro jeho odvolání bylo 52 delegátů, proti 22 delegátů, pět lístků bylo neplatných.

Článek

 Předseda strany Jiří Paroubek se projevu k Melčákově kauze nevyjádřil. "Nemám už potřebu se k němu vyjadřovat. Je to starý popletený muž a je mi ho líto," řekl pouze šéf demokratů novinářům s tím, že hlasování ve Zlíně ho nepřekvapilo. Strana v hlasování nebývá podle jeho slov jednotná, někteří hlasují v Melčákův prospěch, neboť je jim ho líto.

V Zlínském kraji nominovali Jiřího Paroubka na předsedu ČSSD, získal 49 hlasů. Zdeňka Škromacha pak podpořilo 68 hlasujících na post místopředsedy. Oba dostali více než potřebných 38 hlasů.

Odvolání Melčáka z předsednictva, a tedy i z ústředního výkonného výboru umožní, aby jej vyloučila jeho místní organizace ve Zlíně. Poslanec Miloš Melčák, který proti stanovisku ČSSD umožnil vládě šéfa ODS Mirka Topolánka získat důvěru [celá zpráva], může být zbaven členství ve straně už v pondělí. Za tím účelem se sejde jeho mateřská místní organizace sociální demokracie. Melčák odmítl ČSSD opustit sám. Pokud by ho zlínská ČSSD podržela, o zbavení členství by zřejmě musel rozhodovat ústřední výkonný výbor, a to až v únoru.

Stanovy ČSSD říkají, že její vylučovaný člen by měl být přítomen na schůzi, která o něm jedná. "Pan Melčák byl pozván doporučeným dopisem s doručenkou, což je nutné. Pokud se nedostaví, nic nebrání projednání," řekl Právu předseda krajské organizace Petr Navrátil.

Melčák je dva roky členem předsednictva ČSSD. Šéfka sociálnědemokratických senátorů za Zlínsko Alena Gajdůšková nepochybuje, že Melčák porušil stanovy ČSSD. Gajdůšková nečeká, že by se místní organizace, která má podle odhadu asi 50 členů, postavila proti případnému doporučení konference zbavit Melčáka členství. "Je to ale výsadní právo místní organizace," připustila senátorka.

Reklama

Související články

Zeman vítá ČSSD v opozici, zrádce nevidí

Bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman nesouhlasí s nynějším šéfem strany Jiřím Paroubkem a nemyslí si, že by poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka byli...

Výběr článků

Načítám