Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dálnice a rychlostní komunikace na celém území ČR v sobotu ráno jsou sjízdné, většinou jsou holé suché a vymrzlé nebo mokré po chemickém ošetření. Místy se ale na nich tvoří sněhové jazyky. Nebezpečné jsou zejména úseky, kde padá sníh.

Článek

Meteorologové vydali už v pátek varování před sněhem a silným větrem, který může vytvářet sněhové jazyky. [celá zpráva] Silné sněžení lze očekávat ve městě Karviná a v okresech Karlovy Vary, Litoměřice i Náchod.

Situace na dálnicích

Sněhové jazyky se vytvořily v noci na dálnici D8 v úseku od nultého do 48. kilometru. Mezi Plzní a Rozvadovem je vozovka mokrá se zbytky sněhu a klouže. Ujetá vrstva sněhu leží na komunikaci R4, vrstva nového sněhu napadala na komunikaci R46 na nultém až desátém kilometru, na R6 od jedenáctého po 32. kilometr a na R7 od nultého po 19. kilometr.

Také na některých silnicích I. třídy  je nutné v místech, kde sněží nebo sněžilo, dbát na zvýšenou opatrnost. Sněhové jazyky se vytvořily na Hlinecku, v okrese Litoměřice, Třebíč a Znojmo. Zmrazky jsou na Nepomucku, Tachovsku, Železnorudsku a v okrese Domažlice. Zledovatělá vrstva sněhu se vytvořila ve Starém Plzenci. Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je v okrese Bruntál. Vrstva nového sněhu napadala na Lanškrounsku, Žamberecku, v okresech Kroměříž, Náchod, Pelhřimov, Vyškov a Zlín.

Situace v krajích

Padající sníh a zejména silný vítr komplikují dopravu na jihu Čech. Hlavně na Prachaticku a Českokrumlovsku se tvoří sněhové jazyky a závěje. Nejhorší je  situace na Šumavě. V okolí Kvildy a Horské Kvildy vítr na cesty nafoukává až metr vysoké závěje, řekl ráno dispečer vimperských silničářů Stanislav Šverák. Přes noc na Vimpersku napadlo kolem pěti centimetrů sněhu.

Práci silničářům více než čerstvý sníh přidělává ostrý vítr, který na otevřených pláních zafoukává cesty. Ještě v noci na sobotu museli do terénu prachatičtí cestáři. Silný nárazový vítr totiž téměř uzavřel mnoho vedlejších cest v okrese. Na silnici II/143 z Prachatic do Českého Krumlova v noci u Chrobol uvízla ve vánici dvě auta. "Řidiči je tam nechali stát. Posíláme frézu, aby je ze sněhu vyřezala," řekl ráno dispečer prachatické správy a údržby silnic.  Sněží také na Jindřichohradecku, Písecku, Strakonicku a Táborsku.

Téměř v celém Plzeňském kraji od půlnoci sněžilo, přeháňky dopoledne ustávají, ale budou s přestávkami pokračovat celý víkend. Horské a podhorské Klatovsko hlásí všechny silnice průjezdné, včetně šumavských. "Zatím sněhu moc nenapadlo, ale hodně nafoukalo," řekl dispečer z Klatov. Řidičům doporučuje sněhové řetězy v oblasti Železnorudska, Kvildy a Srní. V Českém lese na Tachovsku, kde napadl až metr sněhu, doporučují správci silnic zvýšenou opatrnost zejména na silnicích II. a III. třídy. Místy napadal až metr sněhu.

Všechny silnice v Karlovarském kraji byly v sobotu ráno v 10 hodin už sjízdné, i když tam v noci napadlo až 30 cm sněhu. Právo o tom informoval dispečer Jaroslav Krýsl ze společnosti Údržba silnic Karlovarského kraje. "Zrušili jsme i povinnost nasadit řetězy na Boží Dar. Sice zafoukává, ale průběžně komunikace protahujeme. Doporučujeme opatrnou jízdu, protože vítr místy vytváří sněhové jazyky a závěje," upřesnil Jaroslav Krýsl. Preventivně je však lepší řetězy použít. Na silnicích leží 25 až 30 centimetrů sněhu. Některé úseky mohou být krátkodobě neprůjezdné.

Sníh ve středních Čechách uzavřel řadu komunikací nižších tříd. Velké problémy jsou zejména na Kladensku a Rakovnicku. Na řadě míst se vytvářejí sněhové jazyky nebo silnice blokují uvízlá vozidla. Do odvolání jsou na Kladensku uzavřeno pět silnic třetích tříd poblíž Unhoště, Velké Dobré, Třebusic a Hostouně. U Jenče na Kladensku je zúžený průjezd na silnici první třídy kvůli dvěma havarovaným kamiónům. Na Příbramsku mezi obcemi Březnice a Hudčice blokuje dopravu porouchaný sypač.

Kvůli sněhovým jazykům a závějím jsou na Rakovnicku uzavřeny silnice třetích tříd v okolí obcí Mšec, Oráčov a Drahouš. V Praze-západ je uzavřena místní komunikace druhé třídy z Třebotova do Chýnice a silnice třetích tříd v okolí Tuchoměřic, Řitky a obce Kuchař. Odklízení sněhu nakladači probíhá na neprůjezdných silnicích druhých tříd v okolí Českého Brodu na Kolínsku. Minimálně pět úseků komunikací třetích tříd je nesjízdných na Berounsku.

Hlavní tahy v Praze jsou navzdory nočnímu sněžení sjízdné, na vedlejších silnicích může ležet sníh.

Královéhradeckém kraji v noci na dnešek připadlo několik centimetrů nového sněhu, v některých oblastech stále sněží. Vlivem silného větru se na Rychnovsku místy tvoří sněhové jazyky.

Jízdu motoristům v mnoha oblastech Pardubického kraje komplikují sněhové jazyky, které se tvoří především na komunikacích II. a III. tříd. Na silnicích leží několikacentimetrová vrstva sněhu, v některých oblastech stále sněží. Na silnicích prvních tříd a v úseku dálnice D 11 leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu. Sněhové jazyky se tvoří například na Chrudimsku, Svitavsku či na Orlickoústecku. Na silnici I/11 mezi Jablonným nad Orlicí a Suchým Vrchem je vrstva uježděného sněhu, kamiony by měly v tomto úseku použít sněhové řetězy.

Ústeckém kraji jsou kvůli sněhu uzavřeny dvě silnice - mezi Halží a chatou Nástup na Chomutovsku a pak cesta na kopec Hořenec na Lounsku. Neprůjezdnou komunikaci lze objet po udržovaných cestách. Ostatní komunikace jsou sjízdné, i když na horách je nutná zvýšená opatrnost. Komplikace způsobuje silný vítr. Ten na silnice neustále nafoukává čerstvě napadaný sníh, tvoří se sněhové jazyky. Silničáři proto řidičům doporučují, aby do hor nevyjížděli bez zimních pneumatik a sněhových řetězů.

Libereckém kraji napadlo přes noc až deset centimetrů nového sněhu a stále místy sněží. Zejména na vozovkách v oblasti Jizerských hor a západních Krkonoš zůstává sníh ležet.

Sněhové přeháňky a vítr komplikují dopravu na Vysočině. Na silnicích leží rozbředlý sníh a vítr na nich vytváří závěje. Na dálnici D1 musejí řidiči počítat místy s nárazovým větrem a kvůli poletujícímu sněhu též se sníženou viditelností.

Situace na Moravě

Sněhové jazyky komplikují dopravu v Moravskoslezském kraji, místy už drobně. Na Frýdecko-Místecku, kudy jedou lidé do hor, jsou silnice upravené.

Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné, nutná je zvýšená opatrnost. Na vedlejších silnicích leží rozbředlý sníh nebo ujetá až pěticentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Některé úseky jsou zledovatělé. Silničáři proto vyzývají řidiče, aby nejezdili bez zimní výbavy.

Silničáři z Jesenicka v Olomouckém kraji museli uzavřít tři silnice druhých a třetích tříd, na kterých se tvoří závěje. Již v pátek večer uzavřeli komunikaci Kameničky - Bílá Voda, dnes ráno k ní přibyly silnice Javorník - Bernartice a Heřmanice - Hukovice. "V této oblasti Jeseníku je silný nárazový vítr. Kdo nemusí, neměl by tam raději jezdit," řekl dispečer šumperských silničářů. Sněhové jazyky jsou místy také na vozovkách na Šumpersku a Přerovsku. V některých regionech Olomouckého kraje sněží.

Po mírném nočním sněžení jsou všechny hlavní silniční tahy na jihu Moravy bez problémů sjízdné, zvýšená opatrnost je ale nutná při jízdě po vedlejších komunikacích.

Reklama

Související články

V sobotu přijde další vlna sněžení

Přívaly sněhu, které nás zasypaly v úterý a ve středu, kdy v průměru napadlo od 20 centimetrů sněhu výš, by ve čtvrtek odpoledne měly skončit. Další sněžení...

Výběr článků

Načítám