Hlavní obsah

Klaus jmenoval Jehličku ministrem kultury

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pátek odpoledne jmenoval senátora Václava Jehličku (KDU-ČSL) novým ministrem kultury. Premiér Mirek Topolánek (ODS) jeho jméno navrhl prezidentovi dopoledne. Zároveň mu poslal rezignaci současné ministryně kultury Heleny Třeštíkové.

Článek

Prezident při jmenování popřál novému ministrovi kultury hodně štěstí, ministerstvo kultury označil za "prokleté" kvůli častému střídání ministrů už od devadesátých let. Klaus také vyjádřil přesvědčení, že tato výměna bude v Topolánkově kabinetu poslední personální změnou.

KDU-ČSL navrhla premiérovi Jehličku ve čtvrtek večer. Volbu Jehličky označil Topolánek za šťastnou. "Myslím si, že Václav Jehlička je přesně ten člověk, jako bývalý starosta Telče, který s památkami pracoval dlouhou dobu, který se v Senátu dlouhodobě zabýval problematikou kultury a jejím financováním," uvedl.

Topolánek, Čunek a Jehlička se na dnešní schůzce na Úřadu vlády bavili o ministerstvu a jeho problémech, personální otázky ale prý neřešili. Jehlička ve čtvrtek uvedl, že místo nepřijme, pokud nebude mít právo veta při jmenování svých spolupracovníků.

Ministryně Třeštíková se rozhodla odstoupit z funkce poté, co čelila nátlaku kvůli tomu, aby na své ministerstvo dosadila exnáměstka ministra kultury Františka Formánka.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně kultury Třeštíková rezignovala

Vládu Mirka Topolánka (ODS), která teprve minulý týden získala důvěru, čeká první změna. Ve středu rezignovala ministryně kultury Helena Třeštíková...

Výběr článků

Načítám