Hlavní obsah

PRÁVO: Třeštíkovou vypudila exposlankyně ODS Dostálová

Právo, Lukáš Bek, Jitka Götzová
PRAHA

Podle informací Práva měla bývalá poslankyně ODS a současná premiérova poradkyně Kateřina Dostálová tlačit na ministryni kultury Helenu Třeštíkovou, aby na jejím úřadě působil také František Formánek. Třeštíková nakonec rezignovala a lidovci na její místo nominovali senátora Václava Jehličku.

Článek

Dostálová údajně tento týden navštívila Třeštíkovou v jejím úřadě a natvrdo jí řekla, že jejím blízkým spolupracovníkem musí být bývalý náměstek resortu Formánek. Jednou z možností měl být post asistenta prvního náměstka, tedy lidovce Jaromíra Talíře, s tím, že je to požadavek poslance Michala Pohanky zvoleného za ČSSD. Ten spolu s Milošem Melčákem minulý týden svou neúčastí při hlasování o důvěře vládě umožnil existenci Topolánkova kabinetu.

Dozor nad investicí do budovy Národní knihovny

Paradoxem je, že Dostálová v minulosti interpelovala exministra Vítězslava Jandáka (ČSSD) právě kvůli Formánkovi, když zpochybňovala jeho působení v Nosticově paláci. Po loňském odchodu ze Sněmovny pracovala jako poradkyně na ministerstvu kultury za éry ministra Martina Štěpánka (ODS), který z funkce prvního náměstka Formánka odvolal a jemuž pracovní smlouva končí tento měsíc.

Je proto zvláštní, že Dostálová jako poradkyně premiéra Mirka Topolánka nyní naopak tlačila na Formánkovo setrvání na ministerstvu. I když se mluví o tom, že hlavním důvodem je vypracovaná nová organizační struktura ministerstva, na které se měl podílet Formánek, údajně pravým důvodem je kontrola významné investice do chystané nové budovy Národní knihovny, která má být na pražské Letenské pláni.

O nátlaku na Třeštíkovou hovořil její poradce

Verzi, že Třeštíková opouští úřad kvůli lobbování za Formánka, potvrdil ve čtvrtek i její mediální zástupce Milan Řepka, podle kterého tlak na ministryni pokračoval i poté, co pohrozila svou rezignací, pokud mu nebude učiněna přítrž.

Řepka ve čtvrtek řekl, že nátlak na přijetí Formánka se nevztahoval jen na pozici náměstka, ale že šlo v podstatě o jakoukoli funkci pro něj na ministerstvu. Člověk, který o tom s Třeštíkovou údajně hovořil a jehož jméno Řepka odmítl sdělit, podle něj tento požadavek formuloval jako jednoznačný.

"Nikdo z lidí z okolí premiéra nevyvíjel před rezignací Heleny Třeštíkové žádným způsobem jakýkoliv nátlak na to, aby se pan František Formánek stal náměstkem ministryně kultury," uvádí se ve zprávě Úřadu vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně kultury pohrozila rezignací

Helena Třeštíková (bezpartijní za KDU-ČSL) ve čtvrtek odpoledne pohrozila rezignací na funkci ministryně kultury. Jako důvod uvedla nesouhlas se snahou...

Ministryně kultury Třeštíková rezignovala

Vládu Mirka Topolánka (ODS), která teprve minulý týden získala důvěru, čeká první změna. Ve středu rezignovala ministryně kultury Helena Třeštíková...

Výběr článků

Načítám