Hlavní obsah

Merkelová v Praze: bitva s Klausem o euroústavu

Právo, Blahoslav Hruška
PRAHA

Německá kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová v pátek přijíždí na svou první návštěvu Česka ve funkci předsedkyně berlínské velké koalice. Zatímco setkání s premiérem Mirkem Topolánkem bude podle diplomatických zdrojů spíše formalitou, na Hradě ji u prezidenta Václava Klause čeká ostrá debata o osudu euroústavy.

Článek

Během hodinové schůzky s Topolánkem v Hrzánském paláci, které je spíše formalitou, by mělo dojít především na evropská témata. Merkelová seznámí svůj protějšek především s chystaným prohlášením k 50. výročí Unie, které Německo předloží na summitu koncem března.

Mezi bilaterálními tématy, které ministerstvo zahraničních věcí Topolánkovi nabídlo jako téma k jednání je vedle "evergreenu" v podobě výjimek na zaměstnávání Čechů v SRN, které platí do roku 2009, také nedávné desáté výročí česko-německé deklarace a činnost Česko-německého fondu budoucnosti, který začíná druhou dekádu své existence.

Euroústavní spory

Večeře na Hradě potrvá dvě hodiny. Klaus s Merkelovou se přitom v otázce euroústavy neshodnou téměř na ničem. Český prezident je i v Německu vnímán jako velký kritik smlouvy o ústavě pro Evropu. "Nejsem vůči ní kritický, tak to není. Jsem stoprocentně proti," řekl Klaus doslova v listopadu 2004 v Berlíně.

Merkelová chce naopak projekt euroústavy rozhýbat a pokračovat v ratifikaci. "Selhání ústavy by bylo historickým neúspěchem,” varovala nedávno v Evropském parlamentu. Berlín je ochoten ve stávajícím textu dělat jen dílčí změny. "Z politické substance ústavního textu chceme zachovat tolik, kolik jen bude možné," potvrdil německý velvyslanec v Praze Helmut Elfenkämper.

Další osud evropské ústavní smlouvy
podle Berlínapodle Prahy
pokračovat v ratifikacinepokračovat ve schvalování
zachovat podstatu euroústavystávající návrh zavrhnout
vytvořit jízdní řád pro schválenívytvořit nový, srozumitelnější text

Reklama

Výběr článků

Načítám