Hlavní obsah

Místo Třeštíkové pošlou lidovci do vlády Jehličku

– PRAHA

Novým ministrem kultury bude senátor Václav Jehlička (KDU-ČSL). Celostátní výbor KDU-ČSL ve čtvrtek odpoledne schválil jeho nominaci na post uvolněný Helenou Třeštíkovou. Mezi dalšími kandidáty byli předsedkyně lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová nebo první náměstek Heleny Třeštíkové, lidovec Jaromír Talíř. Podle zástupce Třeštíkové Milana Řepky ministryně rezignovala kvůli nátlaku z Úřadu vlády, ten ale tvrzení odmítá.

Článek

"Celostátní výbor KDU-ČSL na svém zasedání schválil nominaci senátora Václava Jehličky na post ministra kultury," potvrdil Novinkám mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

Jehlička má podmínky

Jehlička podmínil své působení v čele resortu navýšením rozpočtu ministerstva tak, aby výdaje na kulturu dosáhly v roce 2010 jednoho procenta státního rozpočtu v souladu s vládním prohlášením. "Budu tlačit na to, aby ministerstvo kultury mělo více peněz," prohlásil.

Další podmínkou je také právo veta na jmenování svých spolupracovníků. "Pokud mám být ministrem a mám být zodpovědný za tento resort, tak tam chci mít právo veta. Ministr si musí schválit své nejbližší spolupracovníky," uvedl Jehlička. Třeštíková zdůvodnila své odstoupení právě tím, že na ni byl vyvíjen nátlak, aby jmenovala do funkcí v úřadu lidi, které si nepřála. Ve funkci tak vydržela jen 16 dní.

S Formánkem problém nemá

"Dělat to s náměstky, se kterými si nebudu rozumět, nebo kteří budou neschopní, k tomu bych nikdy nepřistoupil. A to by byla také podmínka, aby člověk do té funkce nastoupil," řekl Jehlička.

Zároveň ale upozornil, že nemá žádné špatné zkušenosti s Františkem Formánkem, jehož nominaci Třeštíková odmítla. "Jednali jsme vždy konstruktivně v zájmu věci," uvedl.

Zástupce Třeštíkové tvrdí, že nátlak na ni pokračoval

Třeštíková minulý týden kritizovala premiéra Mirka Topolánka, který ji údajně nutil přijmout na post náměstka Františka Formánka. Zřejmě to stálo za jejím rozhodnutím opustit úřad. Tuto verzi potvrdil ve čtvrtek i mediální zástupce Milan Řepka, podle kterého tlak na ministryni pokračoval i poté, co pohrozila svou rezignací, pokud mu nebude učiněno za dost.

Řepka ve čtvrtek řekl, že nátlak na přijetí Formánka se nevztahoval jen na pozici náměstka, ale že šlo v podstatě o jakoukoli funkci pro něj na ministerstvu. Člověk, který o tom s Třeštíkovou údajně hovořil a jehož jméno Řepka odmítl sdělit, podle něj tento požadavek formuloval jako jednoznačný.

Řepkovu verzi vláda odmítá

"Nikdo z lidí z okolí premiéra nevyvíjel před rezignací Heleny Třeštíkové žádným způsobem jakýkoliv nátlak na to, aby se pan František Formánek stal náměstkem ministryně  kultury," uvádí se ve zprávě Úřadu vlády.

I kdyby nějaké konzultace byly, Řepka u nich přítomen být nemohl.

Václav Jehlička

  • Narodil se v roce 1948 v Jihlavě. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích. Pracoval jako učitel. Zabývá se problematikou školství, památek a obcí.
  • Senátorem je od vzniku horní parlamentní komory, tedy od roku 1996. Zastupuje občany Jihlavska a Jindřichohradecka. Od roku 2005 je členem KDU-ČSL.

"Vyzýváme pana Milana Řepku, aby uvedl, kolikrát se v poslední době setkal se šéfem poradců předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Jaroslavem Tvrdíkem a o čem spolu jednali," končí zpráva. 

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo kultury povede Třeštíková

Až pozdních večerních hodin se protáhl výběr zástupců KDU-ČSL na volná místa v trojkoaliční vládě premiéra Mirka Topolánka. Na místo ministra bez portfeje,...

Část lidovců nechce ve vládě Třeštíkovou

Někteří členové KDU-ČSL mají výhrady k nominaci dokumentaristky Heleny Třeštíkové na funkci ministryně kultury. Její volbu kritizovali jak Mladí křesťanští...

Ministryně kultury pohrozila rezignací

Helena Třeštíková (bezpartijní za KDU-ČSL) ve čtvrtek odpoledne pohrozila rezignací na funkci ministryně kultury. Jako důvod uvedla nesouhlas se snahou...

Výběr článků

Načítám