Hlavní obsah

Svoboda nepřeje Čunkovi, aby skončil jako Gross

PRAHA

Ministr bez portfeje a bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) uvedl, že předsedovi lidovců Jiřímu Čunkovi nepřeje osud bývalého ministerského předsedy Stanislava Grosse (ČSSD). Řekl to ve čtvrtek při on-line diskuzi se čtenáři Novinek. Čunek je policií podezříván z toho, že ještě jako starosta Vsetína údajně přijal půlmiliónový úplatek.

Článek

"Jiřímu Čunkovi nepřeju v žádném případě osud Stanislava Grosse," řekl Svoboda. Gross odstoupil z funkce předsedy vlády v dubnu 2005 po aféře s financováním jeho bytu a zveřejnění nejasných okolností okolo podnikání jeho ženy Šárky.

Ministr bez portfeje je pro to, aby USA postavily v Česku protiraketovou základnu. Spojené státy jsou pro něj významným demokratickým spojencem naší země, který v minulosti vícekrát pomohl. Bude ale záležet na podmínkách, které z jednání vyplynou.

Vyhlášení referenda si ale nepřeje. "Účast na projektu protivzdušné obrany je otázka, která má být zodpovězena vládou a parlamentem. Navíc nemáme ani ústavní zákon o referendu," doplnil.

Svoboda odmítl srovnání s konstrukcí americké základny a vojenskou přítomností Sovětského svazu před rokem 1989. "ČR nakonec rozhodne suverénně sama o své účasti na projektu. V tom je podstatný rozdíl, protože v minulosti se Sovětský svaz na názor ČR neptal," uvedl.

Svoboda se zastal Mlynáře

Ministr lituje odstoupení ministryně kultury Heleny Třeštíkové z funkce. "Je možné, že jsme s ní málo komunikovali v počátečních těžkých chvílích, které každý ministr nebo ministryně ve své funkci zažívají," okomentoval Svoboda.

Kritizoval také rozsudek, podle kterého soud ve středu odsoudil bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. "Jako právník nekomentuji rozsudek soudu, zejména proto, že není pravomocný. Jako člověk jej považuji za šílený. Míra provinění Vladimíra Mlynáře mi není známa, ale posuzovat ho hůře než vrahy, korupčníky, podvodníky a pachatele násilné činnosti považuji za šílené," okomentoval Svoboda.

Ministr je spokojen s tím, že vláda Mirka Topolánka získala důvěru, způsobem získání důvěry, kdy ji podpořili dva přeběhlí poslanci za ČSSD, ale nadšený není. "Samozřejmě bych 100% raději viděl dohodu mezi politickými stranami o rozdělení na koalici a opozici s tím, že by sociální demokracie umožnila jako politická strana vznik koaliční vlády," upřesnil.

Svoboda byl místopředsedou lidovců až do loňského roku, kdy se dostalo na veřejnost, že vedení strany vyjednává s ČSSD o menšinové vládě za podpory komunistů. Dohodu se soc. dem. ale osobně nepřipravoval. "Patřil jsem k těm, kteří byli informováni o výsledku, až když bylo všechno hotovo," upřesnil Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Stanislav Gross odstupuje z čela ČSSD

Předseda ČSSD Stanislav Gross oznámil v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru, že od příštího týdne rezignuje na všechny stranické funkce a nebude...

Výběr článků

Načítám