Hlavní obsah

Exstarostovi Sznapkovi zrušili trest za uplácení

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Nejvyšší soud v úterý zrušil 160tisícovou pokutu i pětiletý zákaz působit v zastupitelstvu bývalému kontroverznímu starostovi Českého Těšína Jindřichu Sznapkovi (někdejší člen ČSSD). Toho potrestal Okresní soud v Karviné loni v červenci za uplácení dvou politických rivalek. Jeho případ musí karvinský soud projednat znovu.

Článek

Trest udělený Sznapkovi napadl u Nejvyššího soudu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který podal v jeho prospěch stížnost. Považoval totiž vynesenou část trestu - zákaz působení v zastupitelstvu - za protizákonnou. Nejvyšší soud jeho stížnosti nyní vyhověl. Exstarostovi přitom zrušil trest kompletně, tedy i 160tisícovou pokutu, kterou měl zaplatit na základě trestního příkazu.

Podle obžaloby měl Sznapka uplatit stotisícovou sumou dvě členky občanského sdružení Těšínské zrcadlo, které bojovaly proti poměrům panujícím na radnici. "Mohu potvrdit, že ministr spravedlnosti napadl trest uložený (Sznapkovi) trestním příkazem, který vydal Okresní soud v Karviné, pro porušení zákona. Nejvyšší soud napadený trestní příkaz zrušil v celém rozsahu," řekla Právu mluvčí Nejvyššího soudu Marika Komoňová. Podle ní Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí souhlasil s ministrovým argumentem, že trest zákazu působení v zastupitelstvu byl uložen v rozporu s trestním zákonem.

Sznapka, který musel loni kvůli rozhodnutí karvinského soudu opustit starostovský post, reagoval na rozhodnutí soudu klidně. "Mně je to vlastně úplně jedno."

Do politiky se vracet na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu nehodlá. "V současné době ani omylem, je mi teď, co už nejsem starosta, daleko lépe. Můžu se v klidu věnovat podnikání," řekl Sznapka, který je v Českém Těšíně proslulý obchodník s alkoholem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám