Hlavní obsah

Bývalý ministr Mlynář dostal za Testcom 5,5 roku vězení

PRAHA

Bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář půjde na pět a půl roku do vězení. Soud ho ve středu uznal vinným v kauze firmy Testcom servis. Rozsudek zatím není pravomocný. Spolu s Mlynářem byli odsouzeni také exředitel České televize Dušan Chmelíček a jeho náměstek Vít Novotný. Ti dostali šestileté tresty.

Článek

Kromě zneužití pravomoci veřejného činitele byl Mlynář odsouzen také za zneužívání informací v obchodním styku. Chmelíček a Novotný byli odsouzeni k šesti letům za zneužívání informací v obchodním styku. Všichni si mají trest odpykat ve věznici s dozorem a pět let nesmějí působit ve společnosti, která hospodaří se státními penězi.

Po vyhlášení výše trestu se začali lidé v soudní síni nevěřícně smát. Soudce udělil mnohem přísnější tresty, než navrhovala obžaloba. Státní zástupce chtěl pro Mlynáře "pouze" roční podmíněný trest s odkladem na dva či tři roky. Podmíněné tresty navrhl státní zástupce i Chmelíčkovi a Novotnému. Všichni svoji vinu popírali.

Firma Testcom servis měla provozovat internetový portál veřejné správy, podle obžaloby však bylo její založení v rozporu se zákonem. Mlynář byl obviněn kvůli podpisu smlouvy, kterou Testcom servisu v říjnu 2003 provoz portálu svěřil.

Mlynář se hájil tím, že vznik společnosti konzultoval s právníky. Když se dozvěděl, že přesto její založení odporuje zákonu o majetku státu, firmu hned zrušil. Státu nevznikla žádná škoda. Na vznik firmy Mlynář použil státní peníze, zisk ale měl jít právě této společnosti.

Prvním ministrem, který byl v České republice odsouzen, byl bývalý ministr financí za ČSSD Ivo Svoboda, který si odpykává pět let za vytunelování mělnické firmy Liberta.

Případy ministrů před soudy
Ivo Svoboda
Někdejší ministr financí vlády Miloše Zemana Ivo Svoboda (ČSSD) byl spolu se svou blízkou spolupracovnicí Barborou Snopkovou souzen kvůli hospodářským trestným činům z doby, kdy stál ve vedení mělnické továrny na dětské kočárky Liberta. Stíhání Svobody a Snopkové začalo v roce 1999, koncem listopadu téhož roku byli oba zadrženi a strávili asi tři měsíce ve vazbě. V březnu 2004 soud Svobodu za podvod a zvýhodňování věřitele poslal na pět let do vězení. Snopkové, která navíc porušila i povinnosti v řízení o konkurzu, vyměřil trest ještě o půl roku delší, ale odvolací soud jej později o šest měsíců zkrátil. Do vězení Svoboda a jeho poradkyně nastoupili v létě 2005. Dovolání k Nejvyššímu soudu, které oba podali, bylo loni v dubnu zamítnuto.
Marie Součková
Bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) čelila obvinění, že uzavřela nevýhodnou smlouvu mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem o poskytování právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human. Loni v říjnu obvodní soud Součkovou obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele zprostil. Soudní senát navíc uvedl, že se Součková podle jeho mínění nejen nedopustila žádné trestné činnosti, ale ve sporu s obchodníkem s krevní plazmou se jako ministryně snažila zachránit, co se dalo, a usilovala o to, aby stát firmě už nic neplatil. Žalobce se proti rozhodnutí odvolal a Marii Součkovou tak v únoru čeká další soudní projednávání jejího případu.
Vladimír Mlynář
V dubnu 2005 byl bývalý ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU) obviněn z napomáhání k trestnému činu zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Stíhán byl kvůli založení společnosti Testcom servis, které svěřil portál veřejné správy. Podle žalobce Mlynář věděl, že zřízení společnosti odporuje zákonu. Soud s Mlynářem začal na konci července loňského roku. Spolu s bývalým ministrem v něm obžalobě čelili také bývalý šéf příspěvkové organizace Testcom a exředitel České televize Dušan Chmelíček a náměstek Vít Novotný. Dnes pražský městský soud vyměřil Mlynářovi trest pět a půl roku vězení. Chmelíčkovi a Novotnému uložil po šesti letech odnětí svobody.
Zdroj: ČTK

Co je Testcom servis

Ministerstvo informatiky pod Mlynářovým vedením vyčlenilo 7,5 miliónu korun na založení firmy Testcom servis, s. r. o., která měla provozovat Portál veřejné správy. Mělo jít o dceřinou firmu společnosti Testcom, která je příspěvkovou organizací ministerstva.

Zákon zakazuje příspěvkovým organizacím ministerstva zakládat a financovat soukromé společnosti. Mlynář ale namítá, že jím založená společnost byla vždy ve vlastnictví státu a zákon proto porušen nebyl. Exministr rovněž poukazuje na to, že Testcom servis byl takto uznán i krajským obchodním soudem.

Reklama

Související články

Exministr Mlynář stane koncem července u soudu

Bývalý ministr informatiky za US-DEU Vladimír Mlynář stane koncem července před pražským městským soudem kvůli údajnému zneužití pravomocí veřejného činitele...

Výběr článků

Načítám