Hlavní obsah

PRÁVO: Primátor Karviné dělá zároveň asistenta poslanci

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Vskutku zajímavého asistenta má karvinský zákonodárce Ladislav Šincl (ČSSD). Pracuje pro něho samotný primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD). Poslanec tvrdí, že primátor za to žádnou odměnu nebere. Údajně se tím snaží nejdůležitějšímu muži Karviné vyjít vstříc a zajistit mu lepší přístup do Poslanecké sněmovny a na ministerstva.

Článek

Poslanec Šincl Právu potvrdil, že současný primátor Karviné pracuje jako jeho asistent půl roku. "Je to pravda. Byla to jeho vůle. Stal se jim ještě dříve, než byl zvolen primátorem (loni v říjnu - pozn. red.). Domluvili jsme se po parlamentních volbách v červenci nebo v srpnu," řekl Šincl. V té době zastával Hanzel funkci náměstka karvinského primátora. 

I když se stal po říjnových komunálních volbách primátorem šedesátitisícového města, rozhodl se asistentem poslance zůstat. "On chtěl mít elegantnější přístup do Sněmovny, protože asistenti dostanou vstupní kartičku pro volný přístup. Aby nebyl závislý na mně, že ho tam musím někde vyzvednout. Může se dostat snadněji i na ministerstva. Proto může lépe komunikovat ku prospěchu Karviné. Říkal jsem si, mně to neublíží a jim to pomůže," poznamenal Šincl k důvodům, proč primátor jeho asistentem zůstal.

Hanzel tvrdí, že asistuje zadarmo

Šincl ani Hanzel nepovažují, že by pro primátora byla funkce asistenta poslance nedůstojná. "Podle mě je asistent nešťastné slovo," poznamenal Šincl. 

Ten tvrdí, že se společně domluvili, že primátor bude za asistování pobírat nejnižší možnou odměnu, tedy jeden tisíc korun. "Aby ji mohl vyčerpat, tak by měl předložit fakturu. On ji ale nepředkládá, takže to dělá vlastně zadarmo."

To potvrzuje i karvinský primátor. "Odměnu nepobírám vůbec žádnou, ani jakékoliv jiné náhrady, dělám to za nulu," řekl Právu. Své působení v roli asistenta poslance považuje jako dobře nastavený komunikační kanál mezi Poslaneckou sněmovnou, zákonodárci a samosprávou. "Když mám nějakou služební cestu do Prahy, tak se můžu bez problémů zastavit na nějaké ministerstvo nebo do Poslanecké sněmovny a tam s jednotlivými poslanci klidně probrat záležitosti, které se týkají našeho města," konstatoval třicetiletý Hanzel, který jako primátor pobírá přes 55 tisíc korun.    

Poslanec Šincl řekl, že penzum práce pro něho vyřizuje jeho jiná asistentka Gabriela Mertová. Nabízí se otázka, jaké služby vlastně pro něho jako asistent dělá karvinský primátor? "Hlavně od něho očekávám, že prokonzultuje na radnici návrhy zákonů. Na úřadu je mohou posoudit a já je pak mohu ve Sněmovně připomínkovat, co není dobré pro město, například u zákona o stavebním řízení," přiblížil poslanec Šincl.

Reklama

Výběr článků

Načítám