Hlavní obsah

Česko pokryl dlouho očekávaný sníh, problémy v dopravě

PRAHA

Do České republiky dorazila v noci od jihu fronta, která s sebou kromě ochlazení přináší i sněhové srážky. Ačkoliv kalamita, kterou předpovídali meteorologové, se zatím nekoná, řidičům na několika místech napadaný sníh komplikuje život. Před komplikacemi na silnici varoval v úterý také ministr dopravy.

Článek

Fronta bude během dne putovat k severu a srážky budou přibývat. Podle meteorologů mají tento týden v nížinách napadnout dvě desítky centimetrů sněhu, na horách až půl metru.

"Špunt" na D1 za Brnem odstraněn, kolony ale hrozí dál

Dálnici D1 zablokovala na 188. kilometru ve směru na Prahu nehoda tří kamiónů. Podle Centra dopravních informací (CDI) se následky srážky podařilo podařilo odstranit kolem deváté večer. Kolona, která se táhla až na druhou stranu Brna, se rozjela. Silničáři se ale obávají dalších karambolů.

"Na vině je neukázněnost řidičů, zejména kamioňáků," zhodnotil Novinkám situaci dispečer CDI s tím, že komplikace na zasněžených cestách lze očekávat po celé zemi.

Dlouhé kolony se kvůli špatným povětrnostním podmínkám na dálnici D1 tvoří obousměrně hlavně v úseku 145. až 191. kilometru. Policie doporučila řidičům kamiónů odstavit vozidla na parkovištích, případně vůbec nevyjíždět.

Na Vysočině začalo sněžit kolem jedenácté hodiny dopoledne. Za tři hodiny napadlo místy až pět centimetrů sněhu. Vítr někde vytváří sněhové jazyky. Teplota se pohybuje pod bodem mrazu.

Silnice jsou podle dispečerů sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření většinou mokré se zbytky břečky, na zbývajících leží vrstva sněhu. Pozor si musejí dát především řidiči na dálnici D1 Vysočinou. Za Jihlavou směrem na Brno na ní zůstává ležet vrstva sněhu.

Smrtelná nehoda v Olomouckém kraji

Několik dopravních nehod způsobila v úterý první vydatnější sněhová nadílka od začátku letošního roku v Olomouckém kraji. Několik centimetrů sněhu pokrylo silnice na Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku už před polednem.

Nejvážnější dopravní nehodu zapříčinila kluzká vozovka mezi Přerovem a Kokorami, kde se před 13. hodinou srazila dvě osobní auta. Jedna osoba byla při nehodě na místě usmrcena, další utrpěla lehké zranění. Ostatní kolize se již obešly bez vážnějších následků.

Varování ministerstva dopravy

Ministr dopravy Aleš Řebíček v úterý varoval všechny řidiče před blížícím se silným sněžením, které může komplikovat situaci na silnicích v České republice. Ministr doporučuje vyjíždět ve zhoršených podmínkách jen v nutných případech.

"Několik dnů již monitorujeme situaci a dbáme na to, aby všechny naše sypací vozy a zařízení byly připraveny. Zatím nelze úplně přesně určit, jaké množství sněhu napadne, jaké budou srážky a teploty. Po prvních hodinách sněžení budeme vědět více a podle toho případně přijmeme další opatření," řekl Řebíček.

Komplikace v jižních Čechách

Dopravu na jihu Čech místy blokovaly kamióny. "Hned ráno uvízly asi tři v kopci na silnici nad Vimperkem směrem k hraničnímu přechodu Strážný na Prachaticku. Závažnější problémy byly v Netřebickém kopci, kde jsme naštěstí získali povolení na chemický posyp pod kopcem. Takže se kolona kamiónů, které blokovaly silnici dopoledne rozjela," řekl Právu dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jindřich Nováček.

Odpoledne konstatoval, že všechny silnice v kraji jsou sjízdné a veškerá technika je v terénu. Do 13 hodin napadlo na Šumavě asi deset centimetrů sněhu. Českobudějovičtí policisté napočítali jen za dopoledne jedenáct dopravních nehod.

V Českých Budějovicích ráno poletoval sníh, který roztával. V dopoledních hodinách nabralo sněžení na intenzitě a sníh už se začal držet na silnicích.

Kamión narazil do sloupu

Tenká vrstva sněhu leží také ve Zlínském kraji, kde v noci padaly sněhové vločky. Před úterním polednem tu začalo více sněžit. Opatrní by měli být řidiči především na Vsetínsku. Po posypu jsou silnice mokré, někde leží rozbředlý sníh.

Mokrá silnice pravděpodobně stála za nehodou slovenského kamiónu u obce Bánov, který při sjíždění prudkého kopce sjel do příkopu a narazil do sloupu s kamerami, které tento nebezpečný úsek hlídají. Řidiče odvezla sanitka do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám