Hlavní obsah

Vlček je připraven pustit Paroubka do čela Sněmovny

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček je připraven přenechat funkci, kterou nyní zastává, svému stranickému šéfovi Jiřímu Paroubkovi. Změnu však podle něj musí ČSSD nejprve důkladně předjednat s poslaneckými kluby jiných politických stran, aby nedošlo k tomu, že sociální demokraté o tento post přijdou. Vlček to řekl v pondělí na tiskové konferenci v Olomouci.

Článek

To, že o tuto funkci chce usilovat, naznačil Paroubek v nedělní Partii na Primě. Jeho největší politický protivník Mirek Topolánek v témže pořadu o pár desítek minut později potvrdil, že občanští demokraté si nebudou post předsedy Sněmovny nárokovat a jsou ochotni o případných personálních změnách jednat.

Podle Vlčka zatím k žádnému jednání o případné výměně tváří na čele Sněmovny nedošlo, a to ani na půdě soc. dem. "Jsem připraven vzdát se funkce, ale jen za předpokladu, že bude předem jisté, že ji v tajné volbě opět získá kandidát sociální demokracie, protože pokud by se tak nestalo, byla by to pro ČSSD ztráta a byla by ztížena její kontrolní role," uvedl Vlček.

Podle něj není nyní vůbec jisté, že by byl kandidát ČSSD do čela Sněmovny v tajné volbě zvolen, a to zvláště za situace, kdy "poslanci Pohanka a Melčák v ní přešli k pravicovému táboru."

Vlček se domnívá, že jednání o případné změně v čele Sněmovny se uskuteční v nejbližších dnech. "Předpokládám přitom, že bychom o ní jednali se všemi poslaneckými kluby ve Sněmovně,"dodal Vlček.

Reklama

Související články

Paroubek bude usilovat o křeslo šéfa Sněmovny

Šéf ČSSD Jiří Paroubek bude zřejmě usilovat o funkci předsedy Sněmovny. Řekl to v neděli v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie. Premiér a předseda...

Výběr článků

Načítám