Hlavní obsah

ČSSD tvrdí, že Pohanka a Melčák podrží vládu tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD se domnívá, že dohoda mezi vládní koalicí a poslanci Milošem Melčákem a Michalem Pohankou, má neveřejnou část. V té se oba poslanci údajně zavázali podporovat koaliční vládu Mirka Topolánka po celé tři roky. Uvedl to v pondělí poslanec David Rath. Strana přiznala, že pro to nemá žádné důkazy.

Článek

Z neveřejné části dohody trojkoalice s Melčákem a Pohankou podle informací ČSSD z premiérova týmu plyne, že oba slíbili vládě trvalou podporu včetně rovné daně. "A to jako handl za různý prospěch včetně přechodu jednoho či obou pod křídla ODS," uvedl Rath, podle kterého by měla trojkoalice tajnou část zveřejnit.

Rath také očekává, že Pohanka vstoupí do ODS.

Langer: je to nesmysl

"O žádné nezveřejněné části nevím a přiznám se, že mě už unavuje neustále reagovat na jeden nesmysl za druhým, který vychází z řad ČSSD. Měli by si uvědomit, že nelze ke všemu a ke všem přistupovat podle přísloví ´podle sebe soudím tebe´," řekl Novinkám ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Dohodu o podpoře koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených podepsali Melčák s Pohankou před pátečním hlasováním Sněmovny, ve kterém získal kabinet důvěru. [celá zpráva]

Oba poslanci uvedli, že tolerancí vlády chtěli ukončit sedmiměsíční politický pat a že do programového prohlášení prosadili významné změny.

Dohoda obsahuje programové požadavky v oblasti daní, zdravotnictví a v sociální sféře. Je v ní závazek vlády konzultovat s oběma poslanci i s celou opozicí klíčové reformní kroky. Uvádí se v ní, že jejím předmětem není žádný "příslib či závazek poskytnutí jakékoliv veřejné funkce či jiný osobní prospěch" a to po celé období spolupráce.

Reklama

Související články

Topolánkova vláda dostala důvěru

Trojkoaliční vláda ODS, lidovců a zelených premiéra Mirka Topolánka (ODS) dostala v pátek večer důvěru poslanců. Hlasování se neúčastnili poslanci Miloš Melčák...

Výběr článků

Načítám