Hlavní obsah

Česko zasáhne sněhová kalamita

Když už sněží, tak pořádně. Zatím připomínala letošní zima spíše jarní období. Od úterý do čtvrtka nás podle varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) čeká sněhová kalamita a ledovka. Napadnout by mělo až čtvrt metru sněhu, na horách čekají dokonce půl metru nového sněhu. Do toho bude foukat silný vítr.

Článek

Vydatné sněhové srážky bude mít na svědomí tlaková níže, která bude postupovat ze severní Itálie přes Alpy a střední Evropu dále k severovýchodu.

"První smíšené srážky se objeví na Jižní Moravě a v Jižních Čechách již v pondělí večer, na Zlínsku platí upozornění na náledí," řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Platí proto varování pro řidiče.

Sněžení bude během úterka sílit a rozšiřovat se postupně na celé území. Nejvydatněji má sněžit ve středu, během čtvrtka bude srážek ubývat.

"Z úterý na středu očekáváme až 30 centimentrů sněhu, během středy dalších 20 centimetrů. Ve čtvrtek odpoledne už by sněžit nemělo," řekla Honsová.

Řidiči si musí dát pozor

Odborníci doporučují výrazně omezit jízdy autem a jezdit se zvýšenou opatrností a raději za bílého dne. Kromě zimních pneumatik by si řidiči měli do auta vzít i sněhové řetězy a to zejména při cestě do hor.

Údržbu silnic, zejména těch otevřených ve vyšších polohách, bude komplikovat vítr. "Při sněžení po odklizení sněhu se vzápětí tvoří nové sněhové jazyky a závěje," uvádí se ve zprávě ČHMÚ.

Pražští silničáři tvrdí, že jsou na sněžení přichystáni. "Je vyhlášená pohotovost. Technika je připravená," řekl ČTK mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Silničáři podle něho sledují situaci podle aktuálních předpovědí počasí. Nejvydatnější sněžení se v Praze údajně očekává od úterního odpoledne do středečního rána.

Teplý leden je pryč, přijde prudké ochlazení

Po nadprůměrně teplých dnech začne počasí na konci ledna připomínat opravdovou zimu. Zatímco ještě o víkendu padaly teplotní rekordy, v úterý vystoupí rtuť teploměru nejvýše na nulu až čtyři stupně. Ve středu maxima klesnou na -3 až 1 a ve čtvrtek bude ještě o stupeň chladněji.

V pátek potom ubude oblačnosti, ovšem nejvyšší odpolední hodnoty se vůbec nedostanou nad nulu. Meteorologové očekávají teploty mezi  minus pěti až minus jedním stupněm. Co se týká nočních a ranních nejnižších teplot, odborníci předpovídají, že při vyjasnění mohou klesnout na -10 až -15 stupňů.

Není zatím jisté, zda zimní počasí v České republice vydrží déle. Na příští týden totiž meteorologové hlásí další oteplení.

"Vypadá to, že už od víkendu budou tak dva tři stupně nad bodem mrazu, na horách se ale teploty nad nulu nevyšplhají," poznamenala Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám