Hlavní obsah

PRÁVO: Vesecká podala v kauze agenta Minaříka dovolání

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká nedávno podala na Nejvyšší soud (NS) dovolání proti nyní už pravomocnému verdiktu senátu brněnského městského soudu, potvrzenému krajským soudem, podle něhož je bývalý zpravodajec čs. rozvědky a redaktor rádia Svobodné Evropy Pavel Minařík zproštěn obžaloby.

Článek

Případ je už šestnáct let horkým bramborem, který si mezi sebou přehazují soudci a státní zástupci. Soudci už třikrát shledali, že se Minařík před zhruba pětatřiceti lety nedopustil trestného činu předáním návrhů svým nadřízeným na bombový útok na vysílací centrum mnichovského sídla Svobodné Evropy. Útok se neuskutečnil.

Vesecká v dovolání v Minaříkův neprospěch žádá, aby se vyšetřování vrátilo do předsoudní fáze přípravného řízení. Tedy aby věc opět převzali důstojníci Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu a začali vyslýchat svědky. Těmi mají být především bývalí pracovníci Svobodné Evropy. Pokud NS dovolání nevyhoví, kauza by měla skončit. Pokud vyhoví, může se vrátit až na začátek.

"Dovolání nejvyšší státní zástupkyně jsme obdrželi 4. ledna. Dopisem ze dne 10. ledna byla věc vrácena brněnskému městskému soudu za účelem odstranění vad řízení u soudu prvního stupně," odpověděla Právu mluvčí Nejvyššího soudu Marika Komoňová. O dovolání samotné NS zatím nerozhodl. Procesní vady spočívaly údajně v tom, že ve spise není doklad, že by Minařík a jeho obhájce dovolání obdrželi.

Minaříkův obhájce advokát Vratislav Cimr Právu řekl, že kauza není důkazně podložena. "Před čtyřmi lety podala v neprospěch mého klienta dovolání tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. V podstatě žádala o vypracování znaleckého posudku k vyčíslení možných škod. Znalecký posudek je nekvalitní. Znalec neměl k dispozici žádné konkrétní údaje týkající se zadání, tedy vysílacího centra Svobodné Evropy. Proto u hlavního líčení posudek neobstál," uvedl Cimr.

Dodal, že v kauze Minaříka by měla být tři rozhodnutí různých soudů postačující. "Ne pouze proto, že zprostily mého klienta obžaloby. Šestnáctileté vyšetřování vinu neprokázalo a podle mě ani další vyšetřování ji neprokáže," uzavřel advokát.

Reklama

Související články

Kauza Minařík opět k Nejvyššímu soudu

Do kauzy bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti Pavla Minaříka, který v první polovině 70. let připravoval atentát v sídle Rádia Svobodná Evropa...

Minaříka budou soudit v Brně

Případ bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti Pavla Minaříka, který je stíhán kvůli přípravě atentátu na Rádio Svobodná Evropa v Mnichově před více...

Výběr článků

Načítám