Hlavní obsah

Paroubek volá po zákonu proti přeběhlíkům

Právo, Barbora Silná
LIBEREC

Zákon proti přeběhlictví, který by umožnil přezkoumat pohnutky politika přestoupivšího ze strany, za niž získal mandát, do jiné strany, by chtěl v budoucnu iniciovat předseda ČSSD Jiří Paroubek. Novinářům to řekl na tiskové konferenci v Liberci.

Článek

Reagoval tak na praxi z první republiky, kdy soud zkoumal, zda má politik v takovém případě čisté pohnutky. A pokud soud dospěl k názoru, že nikoliv, mohl mu zrušit mandát.

"Chci se o této možnosti poradit s odborníky z naší strany, například s profesorem Jičínským," řekl Paroubek. "Chceme, aby byla rizika omezena anebo minimalizována," podotkl Paroubek, podle kterého ale budou v mezní situaci rizika existovat vždycky.

Reagoval tak na dva poslance zvolené za ČSSD, Miloše Melčáka a Michala Pohanku, kteří umožnili vznik koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. "Pokud by těmto pánům šlo o čistou myšlenku, pak by odešli a neseděli by v parlamentu za asi šedesát tisíc korun měsíčně," doplnil Paroubek.

Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát

Delegátům řekl, že by měli vybírat za kandidáty do voleb pouze ty lidi, kteří jsou schopni vyhrát. "Je potřeba vybírat lidi nesentimentálně. Postavili jsme mnohde lidi, kteří pak byli překroužkováni. Uplatňovat olympijskou myšlenku není dobré, musíme vybírat lidi, kteří jsou schopni vyhrát," uvedl Paroubek.

Zmínil se také o Miloši Zemanovi, který podle jeho slov stranu poškodil stejně jako Melčák a Pohanka. "Poškozují nás dva přeběhlíci, kteří mají ideovou podporu Miloše Zemana, který nereflektuje politiku ČSSD. Pozvali jsme ho, aby s námi o tom hovořil, ale nepřijel a komunikuje s námi prostřednictvím médií. To my ale dělat nebudeme, je to cesta do pekel," shrnul Paroubek.

Reklama

Související články

Paroubek nepodal Topolánkovi ruku

Šéf ČSSD Jiří Paroubek narozdíl od předsedy soc. dem. poslanců neblahopřál předsedovi vlády a ODS Mirku Topolánkovi k zisku důvěry pro jeho vládu. "Já jsem...

Výběr článků

Načítám