Hlavní obsah

Vítr slábne, na Sněžce ale znovu řádil orkán

Silný nárazový vítr v noci na sobotu po celé republice pozvolna slábl a nezpůsobil takové škody jako větrná smršť ze čtvrtečního večera. Na horách ale vál velmi silný vítr, na Sněžce měl dokonce opět sílu orkánu. Varování meteorologů před silným větrem tak platí až do neděle.

Článek

Přesto například na jihu Čech jsou ještě dnes tisíce domácností bez elektřiny, na Olomoucku, na západě Čech a severu Moravy jde stále o stovky míst. V pátek již hasiči nezaznamenali žádné ztráty na životech či větší škody na majetku. Uplynulá noc přinesla spíše menší problémy, způsobené většinou popadanými stromy. Jen v Krkonoších vítr znovu dosáhl síly orkánu, navíc tam napadlo pět centimetrů sněhu.

Meteorologové varují, že větrno bude i o víkendu, vítr by ale již neměl dosahovat takové síly. Výstraha platí až do nedělního večera. Silný nárazový vítr navíc nadále komplikuje provoz na českých silnicích a dálnicích, přesto byly dnes ráno všechny sjízdné, většinou bez omezení. Pro veškeré komunikace stále platí výstraha před vichřicí a doporučení vyjíždět pouze v nejnutnějších případech.

Na jihu Čech zůstávají po vichřici, která pokácela stovky stromů do elektrického vedení, tisíce domácností bez proudu. Nejsložitější situace je mezi Kaplicí a Novými Hrady. Energetici chtějí poruchy odstranit ještě dnes. Situace se však v celém kraji podle hasičů uklidňuje a pokračují práce na likvidaci škod.

Problémy s elektřinou mají i v Moravskoslezském kraji, kde nejde proud stovkám domácností, především na Frýdecko-Místecku. Rovněž zde chtějí energetici škody odstranit dnes. Hasiči na severu Moravy měli jinak poměrně klidnou noc téměř bez zásahů souvisejících s větrem.

Na Olomoucku je bez elektřiny zhruba 200 až 300 míst, navíc kvůli následkům řádění větrné smršti byly uzavřeny dvě silnice. Ještě v noci na dnešek hasiči museli zasahovat u několika spadlých stromů na Šumpersku a Jesenicku, nyní se situace zklidňuje a všichni pracují na odstranění škod.

Na Plzeňsku a Karlovarsku řeší hasiči pouze jednotlivé případy týkající se větru, který v noci postupně slábnul. Přesto i zde jsou problémy s elektřinou - nefunguje asi sedm procent trafostanic. Bez proudu jsou lidé na Šumavě, kde se zatím nepodařilo opravit linku vysokého napětí.

Na Sněžce orkán o síle 151 kilometrů za hodinu

Zřejmě nejsilněji foukalo v noci na dnešek na Sněžce v Krkonoších, kde vítr dosáhl v nárazech opět síly orkánu, a to až 151 kilometrů za hodinu. Do rána vítr na Sněžce zeslábl na necelých 100 kilometrů v hodině, v nižších částech Královéhradeckého a Pardubického kraje dosahoval maximálně 70 kilometrů za hodinu a poté se ještě zklidnil. Na hřebenech Krkonoš a Orlických hor však v noci spadlo pět centimetrů sněhu a horská služba proto varuje turisty před zledovatělými cestami.

Také v Praze již hasiči nezaznamenali žádnou závažnější událost související s větrem. Celkem od chvíle, kdy do Česka dorazila větrná smršť, zasahovali u zhruba 600 případů týkajících se počasí. Pracovníci pražského ruzyňského letiště již od dnešního rána zprovoznili i terminál Sever 2, který musel být v noci na pátek uzavřen kvůli škodám způsobeným silnou vichřicí.

Vítr zeslábl také ve Středočeském kraji a ani zde nezpůsobil větší škody. Přesto v této části republiky byly následky nejtragičtější - při vichřici zde v noci na pátek zemřeli tři lidé. Jako ve většině krajů středočeští hasiči nejčastěji likvidovali spadlé stromy či uvolněné plechy, podobně i v Praze měli desetinásobně více práce než obvykle.

Na jihu Moravy, severu Čech i na Vysočině byl v posledních hodinách klid, vítr výrazně zeslábl a hasiči se zde zaměřili především na odstraňování škod a likvidaci stromů spadlých na komunikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Orkán Kyrill má v ČR tři oběti

Řádění orkánu Kyrill si v České republice ve čtvrtek vyžádalo tři oběti. O život přišel hasič ve Slunečné na Českolipsku, kterého při zásahu zabil padající...

Bouře zdevastovala Krkonošský národní park

Bouře provázená zničujícími přívaly zprvu deště a posléze ve vyšších polohách sněhu, zdevastovala v noci na pátek Krkonošský národní park (KRNAP). Vichr na 1...

Výběr článků

Načítám