Hlavní obsah

Melčák nebude mít ve Sněmovně snadný život

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Absence Miloše Melčáka a Michala Pohanky, dvou bývalých členů soc. dem. klubu, tedy strany, která má v oficiálním znaku růži, dodala páteční Sněmovně podivnou atmosféru. Kuloáry jindy hýřící humorem byly klidné, kolem novinářů proplouvali politici, kteří jindy šli na dračku, takřka bez povšimnutí. Lovci číhali na jinou kořist: Melčák jim přišel do rány první, Pohanka poseděl v sále a pak zmizel.

Článek

Ačkoli se stříbrovlasý Melčák snažil vypadat jako vyrovnaný, jeho prohlášení byla chvílemi zmatená: "Já už nemíním dál být v politice, skončím svoje volební období, pokud toto moje rozhodnutí nepovede k tomu, že se situace stabilizuje," prohlásil. Na otázku, zda to znamená, že se vzdá mandátu, jestliže se jeho počin ukáže jako zbytečný, zděšeně reagoval. "Ne, to ne. Tak to není, já mandát dokončím, nevzdám se ho," vrtěl hlavou a připustil, že je tato situace pro něj fyzicky i psychicky náročná.

A i když říkal, že poté, co přežil padesátá léta i normalizaci, se umí postavit přesile, velkou část včerejšího jednání trávil raději mimo.

Možná se budou stěhovat

Melčák ani Pohanka nebudou mít ve Sněmovně snadný život. Oba se chtějí dál cítit jako soc. dem., ale členové ČSSD již naznačili, že je za ně nepovažují. Nevraživost může dojít tak daleko, že budou muset opustit své lavice v levé části sálu a také kanceláře, které sdílejí Melčák s Vítězslavem Jandákem a Pohanka s Davidem Rathem.

"Já ho z kanceláře nevyštvu, ale svoje si mu řeknu. Ani vyhledávat ho nebudu, ale že bych mu dával napínáčky na židli, to ne," řekl Rath Právu.

S obavami, že atmosféra bude proti nim, se svěřili oba poslanci již v úterý ODS. "Obávali se toho. Tak jsme jim slíbili, že pokud by měli zůstat na ulici, tak jim pomůžeme," reagoval šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Dodal, že pokud budou chtít soc. dem. přesadit oba pány v jednacím sále blíže k lavicím pravice, pak o to budou muset požádat Sněmovnu veřejně. "O tom budeme jednat až po neděli, teď ne," odmítl budoucí kroky soc. dem. komentovat šéf její frakce Michal Hašek.

Zájem veřejnosti o včerejší jednání Sněmovny byl i přes zesílená bezpečnostní opatření, při nichž někteří lidé museli třeba vysvětlovat, proč mají dva mobily, mimořádný. Postupně během dne ale opadal. Zatímco ráno stála do Sněmovny fronta, kolem poledne již na galerii hostů sedělo jen pár vytrvalců.

Až jiskry létaly

Přesto to mezi znepřátelenými tábory jiskřilo. Přispívali k tomu i členové vlády, kteří "zneužívali" své blízkosti k řečnickému pultu a polohlasně glosovali projevy soc. dem. poslanců.

První se ohradil Jiří Paroubek vůči premiérovi Mirku Topolánkovi: "Myslím, že si netykáme, pane předsedo." Paroubek pak Právu popsal, co kamery a mikrofony nezachytily: "Něco říkal, abych si dal pozor, když jsem použil formulaci o politické korupci a o zrádcích. To se panu předsedovi vlády nelíbilo. Řekl: ,Dej si pozor!´"

Ministr Petr Nečas pro změnu naštval Zdeňka Jičínského, kterému ve chvíli, když kritizoval roli Topolánkova spolupracovníka, "elementa" Marka Dalíka, ministr našeptával: "Taky Tvrdík." A Jičínský se nedal. "Pane ministře, nenapovídejte mi. Máte-li faktickou poznámku, rád ji od vás vyslechnu, ale v rámci normálního slušného jednání. I vzhledem k mému věku byste měl zachovat jistou míru, která vám jako konzervativnímu člověku by měla být vlastní," usadil Nečase parlamentní matador.

Vzájemná napadání některých párů patří k parlamentních evergreenům, jiná se objevila poprvé. Klasikou jsou už přestřelky zdravotnických ministrů dneška a minulosti Tomáše Julínka a Davida Ratha. Ani slovo si nedarovali specialisté na zahraniční politiku Alexandr Vondra a Lubomír Zaorálek. Nově se do sebe zaklesli kvůli jaderné energetice zelený Martin Bursík s exministrem průmyslu soc. dem. Milanem Urbanem. Jeho stranický kolega Miroslav Svoboda se pro změnu opřel do lidoveckého šéfa Jiřího Čunka, jehož zkritizoval mj. za to, že ačkoli je vicepremiérem vlády, která chce bojovat s korupcí, bude zřejmě prvním vicepremiérem, který je podezírán policií právě z přijetí úplatku.

Spadlý strom nahnal ODS strach

Po Melčákově a Pohankově přeběhnutí na stranu Topolánka bylo pro soc. dem. hlasování důležité již jen jako důkaz, že zbytek klubu je jednotný a loajální. To znamenalo, že chtěli být kompletní. "Náhoda přeje připraveným," prohlásil s úsměvem Hašek. Aby si pojistil příjezd svých lidí včas, uspořádal pro ně v předvečer v Praze společenský večer.

ODS měla nahnáno více, ta být kompletní musela. Ačkoli se Tluchoř tvářil, že si byli kázní svých poslanců jistí, přiznal, že jednu horkou chvilku zažil. "Dostal jsem telefonem MMS od jednoho z členů, na které byl záběr na strom, který mu spadl do cesty. Ale dojel," řekl spokojeně Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám